ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ένταση Αθήνας-Άγκυρας για τους ιμάμηδες

Ένταση Αθήνας-Άγκυρας για τους ιμάμηδες

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 | 01:38


Ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προκάλεσε το θέμα της τροπολογίας για την πρόσληψη ιεροδιδασκάλων - ιμάμηδων από την ελληνική Πολιτεία.
Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην οποία αναφέρεται ότι "τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρονται στη διάταξη ότι η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη διοικεί τα δικά της θρησκευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει υπό προστασία το δικαίωμα των ατόμων να επωφελούνται από την ελευθερία θρησκείας, μέσω της προσευχής και της παιδείας. Πέραν αυτού οι νόρμες της ΕΕ και οι αναγκαιότητες του να είναι κανείς σύγχρονο κράτος περιέχουν και την χορήγηση της δυνατότητας στους πολίτες που ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα, να εκπληρώνουν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες".
Παρόλα αυτά, καταλήγει η ανακοίνωση,"η Ελλάδα ασκώντας μια πιεστική συμπεριφορά, το γεγονός ότι παραβλέπει τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης έχει προκαλέσει απογοήτευση΄".
Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του οποίου, δήλωσε ερωτηθείς:
"Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα, θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη, υπό το πρίσμα και των πληροφοριών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί προσπάθειας του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, δε συνάδουν με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων"
"Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στις γνωστές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ως προς τη μεταχείριση των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας από την Ελληνική Πολιτεία, μια απόπειρα που πέφτει στο κενό, καθώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θράκη, αποτελεί πρότυπο αρμονικής συμβίωσης των διαφορετικού θρησκεύματος πολιτών της, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας και σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τα βήματα που κάνει η Τουρκία προκειμένου να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, που για την Ελλάδα, όπως και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελούν δεδομένο. Αυτό άλλωστε, συνιστά σημαντική παράμετρο της ευρωπαϊκής", τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger