ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος "δεν είναι βιώσιμο" χωρίς βοήθεια από την ΕΕ

Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος "δεν είναι βιώσιμο" χωρίς βοήθεια από την ΕΕ

Written By Greekz News on Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 | 02:29


Το ελληνικό χρέος "δεν είναι βιώσιμο" χωρίς άμεσες μεταφορές πόρων στον ελληνικό προϋπολογισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία "δεσμεύτηκε", προς την κατεύθυνση αυτή τον Δεκέμβριο, δήλωσε σήμερα ο Πολ Τόμσεν εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ.
"Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό" στον προϋπολογισμό, στους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και "όποιο κι αν είναι αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να το καλύψουν", δήλωσε ο Τόμσεν μέσω τηλεδιάσκεψη, δύο ημέρες μετά την αποδέσμευση από το ΔΝΤ μιας δόσης ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ επεσήμανε ότι υπήρχε ένα κενό στη χρηματοδότηση που μπορεί να φθάσει έως και 9,5 δισ. ευρώ έως το 2015-2016, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, για να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο και να μπορεί η χώρα να ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση.
Ο Τόμσεν υπενθύμισε ότι κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, η ζώνη του ευρώ "είχε δεσμευτεί να παράσχει όλα όσα είναι αναγκαία για να μειωθεί το χρέος στον επιδιωκόμενο στόχο", δηλαδή "κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022", αντί του 120% έως το 2020.

Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις πληρωμές των δανείων προς την Ελλάδα μετά από ένα μπλοκάρισμα πολλών μηνών από την άνοιξη, λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Στη συνέντευξή του που δόθηκε πριν από λίγες ώρες από το ΔΝΤ, ο Τόμσεν επέμεινε επίσης στο ότι το χρέος "εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό", παρά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν ήδη γίνει, και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να παραμείνει έτσι τη απουσία οποιασδήποτε "ελάφρυνσης" ή μιας "μακροπρόθεσμης" βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κρίση, ο Τόμσεν αναγνώρισε ότι "η Ελλάδα είχε ήδη διανύσει περισσότερο από το μισό δρόμο" για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, σημείωσε όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσει" για να φτάσει εκεί.

Υπενθύμισε ότι η ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει "εύθραυστη", κάτι που σημαίνει "περισσότερη δουλειά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης" των επενδυτών.
Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι "ζωτικής σημασίας" να καταπολεμηθεί "σοβαρά" η φοροδιαφυγή, ενδημικό πρόβλημα, και να μειωθεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, σημείωσε ο Τόμσεν.

"Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί", υπογράμμισε τέλος ο Τόμσεν. 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger