ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Spiegel: Οι τρεις άνδρες που κάνουν την Ελλάδα να τρέμει

Spiegel: Οι τρεις άνδρες που κάνουν την Ελλάδα να τρέμει

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 | 23:00




Επίμονοι, αμετακίνητοι και συχνά κουραστικοί: Έτσι περιγράφουν πρώην και εν ενεργεία στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα τους επικεφαλής της τρόικας, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Εδώ και τρία χρόνια είναι οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα που ελέγχουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Ποτέ δεν ήταν αγενείς προς εμένα», είπε στέλεχος της κυβέρνησης για τα μέλη της τρόικας. «Αλλά σποραδικά δείχνουν να αγνοούν την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα», συνέχισε. Έτσι, έχουν ζητήσει μαζικές μειώσεις τιμών και μισθών. Οι Έλληνες ήθελαν να μάθουν τότε αν η Τρόικα θα μπορούσε να εγγυηθεί την υπέρβαση της ύφεσης. Εκείνοι απάντησαν ένα ξεκάθαρο «όχι», τονίζοντας ότι μετά από μερικά χρόνια «θα τους ευχαριστούν για αυτές τις μεταρρυθμίσεις».

Αυτό που δεν βοηθά και πολύ την κατάσταση είναι ότι οι δύο εκ των τριών ελεγκτών της τρόικας, είναι Γερμανοί. Στην τελική η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για πολλούς Έλληνες είναι ο «δικτάτορας της λιτότητας», του οποίου η βούληση εκφράζεται από την τρόικα.

Αλλά ποιοι είναι οι εκπρόσωποι της τρόικας:

Ο έμπειρος: Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ)
Όταν ο Δανός Πολ Τόμσεν μιλά αγγλικά, ηχεί σαν φιλική συνομιλία σε δανέζικη διάλεκτο. Ο Τόμσεν εργάζεται 30 χρόνια για το ΔΝΤ και λόγω της εμπειρίας του απολαμβάνει σεβασμού στην Αθήνα.

Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι κυριαρχεί έναντι των άλλων δύο συνεργατών του, Μορς και Μαζούχ, και είναι ο πιο σκληρός διαπραγματευτής και όπως επισημαίνει «μιλά χωρίς περιστροφές σε σχέση με τους άλλους δύο που μιλούν λιγότερο ευθέως». Ο Τόμσεν ήταν αυτός που προκάλεσε την «έκρηξη» του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος απείλησε με παραίτηση.




Ο διπλωμάτης: Ματίας Μορς (ΕΕ)

Θεωρείται το πιο σημαντικό μέλος της τρόικα, καθώς λογοδοτεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις αυτές δεν επιθυμούν τη διακοπή της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα υπό τον φόβο των συνεπειών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Mορς έχει το προφίλ του τεχνοκράτη, σύμφωνα όμως με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, περιστασιακά μόνον αναλαμβάνει την ηγεσία εντός της τρόικα.

Εμφανίζεται αμετακίνητος σε θέματα μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ στις δημόσιες δηλώσεις του φροντίζει η κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση να συνοδεύεται με προσεκτικό έπαινο.





Ο ακριβής: Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)


Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ εμφανίζεται ανυπόμονος στις διαπραγματεύσεις. «Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις βρήκαμε επιτέλους μία λύση. Και τότε, ξαφνικά, επέστρεψαν και είπαν: δεν έχουμε πειστεί για το ένα ή το άλλο ζήτημα» λέει ο εκπρόσωπος.

Ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ ενδιαφέρεται να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω κεφάλαια από τους μηχανισμούς βοήθειας. Αυτή τη στιγμή είναι η ΕΚΤ εκείνη, η οποία με πολύπλοκες συναλλαγές κρατά την Ελλάδα στην ζωή.

Ωστόσο, δεν φοβάται να κάνει δηλώσεις για την Ελλάδα, στις οποίες άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως δίσταζαν να προχωρήσουν, όπως όταν άσκησε κριτική για το ότι μετά από 15 χρόνια εργασίας πολλοί Έλληνες λάμβαναν σύνταξη 800 ευρώ.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger