ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Πονοκέφαλο προκαλούν τα πολλά παυσίπονα

Πονοκέφαλο προκαλούν τα πολλά παυσίπονα

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 | 15:50

Χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από εξουθενωτικούς πονοκεφάλους επειδή κάνουν κατάχρηση στα αναλγητικά φάρμακα, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Σύμφωνα με νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας, ένας στους 50 ενήλικες παρουσιάζουν συχνά πονοκέφαλο που οφείλεται στην υπερκατανάλωση των παυσίπονων φαρμάκων.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτών των πονοκεφάλων είναι ιδιαιτέρως υψηλός σε όσους παίρνουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη τουλάχιστον μέρα παρά μέρα, για να καταπραϋνουν τον πονοκέφαλο ή άλλες διαταραχές, όπως οι πόνοι της αρθρίτιδας.

Η προειδοποίηση και οι οδηγίες προέρχονται από το NICE - το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Κλινικής Υπεροχήςπου αποτελεί την υγειονομική Αρχή της Βρετανίας. Όπως ανακοίνωσε, η κατάχρηση των παυσίπονων/αναλγητικών φαρμάκων μπορεί να καταστήσει τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στον πόνο, αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους στην ανάπτυξη πονοκεφάλου.

Οι ασθενείς αυτοί συχνά μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς επειδή επιδεινώνονται οι πονοκέφαλοί τους αναγκάζονται να πάρουν περισσότερα παυσίπονα, με συνέπεια ο πονοκέφαλός τους να γίνεται ακόμα πιο δυνατός.

Οι ειδικοί του NICE εκτιμούν ότι ένας στους έξι ενήλικες πάσχει από σοβαρούς πονοκεφάλους, αλλά φοβούνται ότι πολλοί γιατροί δεν κάνουν σωστή διάγνωση ως προς το είδος του πόνου ή δεν προσφέρουν την καταλληλότερη θεραπεία για κάθε πάσχοντα ξεχωριστά.

Πολλοί από τους ασθενείς αυτούς θα ήταν καλύτερα εάν έπαιρναν άλλα φάρμακα, όπως οι τριπτάνες, εάν έκαναν εισπνοές οξυγόνου ή ακόμα και αν έκαναν βελονισμό, υποστηρίζουν.

«Έχουμε πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για τις συνηθέστερες μορφές πονοκεφάλου, αλλά η λήψη αυτών των φαρμάκων επί περισσότερες από 10 ή 15 ημέρες τον μήνα μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων (ή σύνδρομο κατάχρησης αναλγητικών)», δήλωσε ο δρ Μάρτιν Άντεργουντ, ο οποίος συμμετείχε στην συγγραφή των νέων οδηγιών.

«Οι ασθενείς με συχνές κεφαλαλγίες τάσεως ή ημικρανίες μπορεί να βρεθούν σε έναν φαύλο κύκλο», πρόσθεσε ο δρ Άντεργουντ, ο οποίος είναι καθηγητής Έρευνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γουώργουϊκ.

Οι ειδικοί λένε πως πολλοί ασθενείς ανησυχούν τόσο πολύ νιώθοντας τον πόνο τους να επιδεινώνεται, ώστε ζητούν από τους γιατρούς τους να υποβληθούν σε εξετάσεις εγκεφάλου για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιου όγκου.

«Ο πονοκέφαλος σπανίως οφείλεται σε όγκο του εγκεφάλου ή άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας, και συνεπώς δεν πρέπει να γίνονται στους πάσχοντες ειδικές εξετάσεις μόνο και μόνο για να τους φύγει η ιδέα», τόνισε ο δρ Μαντζίτ Μαθάρου, σύμβουλος στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας του Λονδίνου.
tanea.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger