ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ραϊχενμπαχ: Κρίσιμη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Ραϊχενμπαχ: Κρίσιμη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012 | 01:50



Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, εκδήλωση από τη γνωστή δεξαμενή σκέψης CEPS, με θέμα «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα: Η άποψη της Επιτροπής» με κύριο ομιλητή τον επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Horst Reichenbach και συντονιστή της συζήτησης τον γνωστό οικονομολόγο και Δ/ντη του CEPS Daniel Gros.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Reichenbach τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση, που διεξάγεται ανάμεσα στους εκπροσώπους της τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση ούτε και στην αναμενόμενη έκθεση της τρόικα.

Αναφερόμενος γενικά στην ελληνική οικονομία, είπε ότι η κατάσταση παραμένει ακόμα κρίσιμη αλλά από την άλλη πλευρά έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος. Υπενθύμισε ότι η Τask Force για την Ελλάδα συστάθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης – του τότε Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει διπλή αποστολή:

Α. να υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και β. να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απορρόφησης αλλά και της εν γένει καλύτερης χρήσης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ότι η Ομάδα Δράσης έχει τακτικές επαφές με τις ελληνικές αρχές και ότι το συμπέρασμα που εξάγεται από τις τελευταίες συναντήσεις είναι η ύπαρξη ισχυρής δέσμευσης από την πλευρά της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων καθώς και η βούληση για ύπαρξη καθαρών και σαφών κριτηρίων για την επιλογή προτεραιοτήτων, γεγονός, που όπως είπε, τον καθιστά αισιόδοξο. «Εκείνο που μπορεί να συναχθεί είναι ότι υφίσταται μία σαφής αποφασιστικότητα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις» σημείωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια θέλησε να αναφερθεί στα πρώτα δείγματα που υπάρχουν σε μία σειρά τομείς, ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα το καθεστώς δεν εξασφάλιζε την ίση μεταχείριση των διαφορετικών κατηγοριών του ελληνικού πληθυσμού αλλά ότι έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες πραγματικά σημαντικές αλλαγές στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, όπως είναι η πρόβλεψη σύστασης θέσης Μόνιμου Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για τη φορολογία στο Υπουργείο Οικονομικών, που θα του εξασφαλίζει μεγαλύτερη λειτουργική ανεξαρτησία έναντι των πολιτικών πιέσεων.

Στη συνέχεια ο κ. Reichenbach αναφέρθηκε στο ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο. Ο ίδιος σημείωσε ότι όπως ανέδειξε και η σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα διαφορετικά υπουργεία. Ο κ. Reichenbach τόνισε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα έχει γίνει κατανοητό και ότι πλέον έχει ξεκινήσει σοβαρά η προσπάθεια αξιολόγησης των δομών των υπουργείων. Επίσης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια για τη συγχώνευση κυβερνητικών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, σημείωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της Παγκόσμιας Τράπεζας όσο και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στη σχετική κλίμακα ενώ σχολίασε ότι αυτή τη χρονιά δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε αυτή την κατεύθυνση.

Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος κρίσιμης σημασίας είναι:
Α. η μείωση της σχετικής γραφειοκρατίας,
Β. η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης
Γ. η εισαγωγή καλύτερου συστήματος δημοσίων προμηθειών.

Σχετικά με τη διαφθορά, σημείωσε ότι αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και ότι γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη μία στρατηγική ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι υπάρχει μία πολύ αξιόπιστη ομάδα ανθρώπων που έχει αναλάβει το χειρισμό τους και ότι γι’ αυτό υπάρχουν προοπτικές πραγματοποίησης αποφασιστικής προόδου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, και με αφορμή ερώτηση για τα κεφάλαια που έχουν διαφύγει από την Ελλάδα και δεν έχουν φορολογηθεί, ο κ. Reichenbach τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα των συζητήσεων, που διεξάγονται με τις ελληνικές αρχές. «Ορισμένες από τις λίστες, που έχουν γίνει αντικείμενο τόσο έντονης συζήτησης στην Ελλάδα, και δικαίως, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα» είπε χαρακτηριστικά ενώ ως ένα ακόμα σημαντικό βήμα, που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση είναι η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Ελβετία. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία με την Ελβετία και γιατί δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα πρόοδος, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης απάντησε ότι χρειάστηκε να γίνουν αρκετές αναπροσαρμογές στη συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας και ότι τώρα πλέον οι συζητήσεις έχουν και πάλι ξεκινήσει και υπάρχει η βούληση να προχωρήσουμε.

Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για τη δραστηριότητα της άκρα δεξιάς στην Ελλάδα, ο κ. Reichenbach απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει κάτι να σχολιάσει αλλά είναι σαφές ότι οι δραστηριότητες αυτές είναι και θα είναι ανησυχητικές για κάθε χώρα και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.

Ερωτηθείς για την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα και τους λόγους για τους οποίους δηλώνει αισιόδοξος, ο κ. Reichenbach ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως για μία σειρά ιδιωτικοποιήσεων όπως είναι το Ελληνικό, το ακίνητο Αφάντου Ρόδου ενώ προχώρησαν στα απαραίτητα προπαρασκευαστικά βήματα για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Στη συνέχεια με αφορμή ερώτηση για τους τομείς, που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ο κ. Reichenbach αναφέρθηκε :

Α. στον τουρισμό,
Β. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
Γ. στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων και marketing τροφίμων
Δ. στην αγροτική παραγωγή
Ε. στις δυνατότητες ανάπτυξης ιατρικού τουρισμού, παροχής υπηρεσιών σε ηλικιωμένους
Στ. στην ανάπτυξη ναυτιλιακών κόμβων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πώς εκτιμά την παρουσία της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα, ο κ. Reichenbach απάντησε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία θετική προσέγγιση έναντι της Task Force και έχει αποφασίσει να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση της υποστήριξης που της παρέχεται ενώ παραδέχθηκε ότι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα χάθηκε λόγω των εκλογών και πολιτικών αλλαγών στη χώρα. «Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα να χρησιμοποιήσει τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια για να πραγματοποιήσει πραγματικά αποφασιστική πρόοδο» τόνισε ο κ. Reichenbach ενώ εκτίμησε ότι η παρουσία της Ομάδας Δράσης θα συνεχιστεί στην Ελλάδα για ακόμα δύο χρόνια.

Σε ερώτηση για τις δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Reichenbach ανέφερε ότι αυτή αποτελεί μία από τις κύριες ανησυχίες του με δεδομένη τη δυσκολία άντλησης ρευστότητας στην οποία έχουν βρεθεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης σημείωσε ότι σε ότι αφορά στις δημόσιες επιχειρήσεις, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς, προτού προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Όπως ανέφερε, στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα στον ΟΤΕ, αυτό δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να υποφέρει ακόμα από δυσλειτουργίες.

Σε σχόλιο του διευθύνοντος τη συζήτηση Daniel Gros, ότι τα τελευταία 10 -12 χρόνια φαίνεται μία πραγματικά μεγάλη πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη σε ζητήματα διαφθοράς, ο κ. Reichenbach παρατήρησε ότι το ζήτημα της διαφθοράς αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο παράγοντα. Στην Ελλάδα, η διαφθορά επικεντρώνεται σε δύο κύριους τομείς (αφού όπως παρατήρησε σε όλες τις χώρες του κόσμου παρατηρούνται φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα δημόσιων προμηθειών): το φορολογικό τομέα και τον τομέα της υγείας, όπου μία ριζική αλλαγή είναι απαραίτητη. Σχολίασε όμως ότι «για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση είναι πραγματικά έτοιμη να κάνει κάτι για τη διαφθορά. Όταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δηλώνει στους Financial Times ότι θα υπάρξει μηδενική ανεκτικότητα έναντι της διαφθοράς, εγώ το λαμβάνω υπόψη μου σοβαρά».
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger