ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Κατά μέτωπον επίθεση Ερντογάν στη Ρωσία - Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα

Κατά μέτωπον επίθεση Ερντογάν στη Ρωσία - Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα

Written By Ανώνυμος on Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 | 03:00



Το συριακό επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο προερχόταν από τη Μόσχα και αναχαιτίστηκε χθες από την Τουρκία, μετέφερε ρωσικής κατασκευής πολεμοφόδια που προορίζονταν για το συριακό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός , κατηγορώντας ευθέως και με αποδείξεις τη Μόσχα για εξοπλισμό του συριακού καθεστώτος.

"Είναι απολύτως σαφές ποιος έστειλε το φορτίο και ο οποίος επρόκειτο να το παραλάβει. Ήταν πολεμοφόδια από τη ρωσική βιομηχανία Μηχανολόγων Μηχανικών και Χημικών με παράλυπτη το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Άγκυρα και υπενθύμισε ότι  "σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, τα πολιτικά αεροσκάφη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεταφέρουν όπλα, εφόδια και άλλο στρατιωτικό υλικό".

Η ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Συρίας – Τουρκίας έχει κλιμακωθεί  μετά την χθεσινή έκτακτη προσγείωση και έλεγχο συριακού αεροπλάνου από τις τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Άγκυρας . Μάλιστα, ο τουρκικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι δεν πετάει πια πάνω από τον Συριακό εναέριο χώρο, για "λόγους ασφαλείας" .

"Οι Turkish Airlines δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον εναέριο χώρο για όσο διάστημα δεν δημιουργείται ζώνη ασφαλείας" δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ο πρόεδρος των Τουρκικών Αερογραμμών, Χαμντί Τοπτσού.

Η Δαμασκός κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία για "μια επιπλέον ένδειξη της εχθρικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν, και απαίτησε να της επιστραφούν "πλήρως και άθικτα" τα εμπορεύματα που κατάσχεσε από το αεροπλάνο η Τουρκία, κατηγορώντας παράλληλα τις αρχές ότι κακομεταχειρίσθηκαν το πλήρωμα και έθεσαν υπό κράτηση τους επιβάτες για πολλές ώρες.

Σε αντίποινα , η συριακή Πολεμική Αεροπορία διατάχθηκε να εξαναγκάζει σε προσγείωση οποιαδήποτε τουρκικό αεροπλάναο βρεθεί στον εναέριο χώρο της Συρίας, γράφει σήμερα Πέμπτη η λιβανέζικη εφημερίδα «Αντ Ντιγιάρ».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της απότομης επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών , η Συρία σταμάτησε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία, πριν μία εβδομάδα- όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα των δύο χωρών – ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ –βασικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου - απαίτησε από την Τουρκία εξηγήσεις για την κράτηση του συριακού αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν Ρώσοι επιβάτες , και ζήτησε τη λήψη μέτρων για να μην επιτραπεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον. «Η Μόσχα ανησυχεί γιατί σ’ αυτήν την μη κανονική κατάσταση τέθηκε υπό απειλή η ζωή και η ασφάλεια επιβατών Ρώσων πολιτών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η τουρκική πλευρά απάντησε στην Μόσχα ότι δε γνώριζε εξ αρχής ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν Ρώσοι επιβάτες . «Ο πιλότος δεν μας ενημέρωσε σχετικά με τον κατάλογο και την εθνικότητα των επιβατών. Πληροφορηθήκαμε από την πρεσβεία της Ρωσίας ότι υπάρχουν Ρώσοι επιβάτες, λίγο πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία την ερχόμενη Δευτέρα, αναβλήθηκε επ’αόριστον. Όπως δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου της κυβέρνησης, η 15η Οκτωβρίου ήταν μόνο μία από τις συζητούμενες ημερομηνίες και δεν είχε εγκριθεί οριστικά. Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η επίσκεψη του αρχηγού του ρωσικού κράτους δεν ακυρώθηκε και θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε αργότερα.

Από την πλευρά της η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί στην Άγκυρα στις 3 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger