ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Λανθασμένες αντιλήψεις

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Λανθασμένες αντιλήψεις

Written By Ανώνυμος on Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 | 23:20




Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη είναι χαρά, αλλά εκατομμύρια έφηβες σε όλον τον κόσμο είτε τη διακόπτουν με αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία και τη σωματική υγεία τους είτε στερούνται τη χαρά της όταν τη ζουν χωρίς πραγματικά να την επιθυμούν.

Ευτυχώς, σήμερα, στον αναπτυγμένο κόσμο είμαστε αρκετά τυχερές, ώστε να έχουμε τη σωστή και επαρκή ενημέρωση για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, προστατεύοντας τους εαυτούς μας από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη» δήλωσε η Αννα Πρέλεβιτς, η οποία μαζί με τη Μαίρη Συνατσάκη και την Τάμτα μετέχουν στην ομάδα δράσης του Your-life.gr. Είναι πρέσβειρες της εκστρατείας «Διάλεξε Στάση», σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του νεανικού κοινού για θέματα αντισύλληψης.

Η εκστρατεία ενημέρωσης τελεί υπό την αιγίδα της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αριστείδη Αντσακλή. Ο κ. Αντσακλής, εκτός των άλλων, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας για τη σχέση των νέων με το σεξ και την αντισύλληψη, η οποία γίνεται κάθε χρόνο παγκοσμίως με τη χορηγία γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ανησυχητικό είναι το ποσοστό των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται αύξηση 110% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Εξίσου ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των νέων που δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούργιους συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια μέθοδο αντισύλληψης.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

- Από τα 208 εκατομμύρια κυήσεις ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο ποσοστό μεγαλύτερο του 41% είναι ανεπιθύμητες.
- 215 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους με μια σύγχρονη μέθοδο αντισύλλληψης.
- Τα 2/3 των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) διαγιγνώσκονται σε νέους κάτω των 25 ετών.
- Μία στις 20 εφήβους θα νοσήσει από κάποια βακτηριακή μόλυνση που θα προκληθεί έπειτα από σεξουαλική επαφή, ενώ οι λοιμώξεις αυτές παρατηρούνται ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες.

Λανθασμένες αντιλήψεις

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους νέους που έλαβαν μέρος στην έρευνα παραδέχονται ότι έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με την αντισύλληψη είναι εκπληκτικά υψηλό. Τα αυξημένα επίπεδα του ποσοστού που δεν λαμβάνει κάποια μέθοδο αντισύλληψης στην Ευρώπη οφείλονται σε λανθασμένες αντιλήψεις και μύθους για τις αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, το μπάνιο ή το ντους μετά την ερωτική πράξη και η σεξουαλική πράξη κατά την έμμηνο ρύση.

Ο καθηγητής κ. Αριστείδης Αντσακλής μεταξύ άλλων σχολίασε: «Οι νέοι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον τους, καθώς τα ποσοστά αυτών που έχουν σεξουαλικές επαφές με καινούργιο σύντροφο χωρίς προφυλάξεις παραμένουν παγκοσμίως υψηλά. Είναι γεγονός πως στο θέμα της αντισύλληψης η Ελλάδα έρχεται πίσω σε σύγκριση με την Ευρώπη. Στην Ευρώπη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το “χάπι” ως μέθοδο αντισύλληψης ανέρχονται σε ποσοστό 22% - 23%, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 4%» (Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009 σε 25.590 γυναίκες, ηλικίας από δεκαπέντε και δεκαοκτώ χρόνων έως σαράντα εννέα, σε δεκαεννέα χώρες της Ευρώπης).

Μια νέα ιστοσελίδα ενημέρωσης

Η ιστοσελίδα www.your-life.gr περιέχει πλήρες και αναλυτικό ενημερωτικό υλικό σχετικά με όλες τις μεθόδους αντισύλληψης. Περιέχονται συμβουλευτικά κείμενα σχετικά με τις σχέσεις και τη σεξουαλική συμπεριφορά, το σώμα και την ερωτική και σεξουαλική ζωή γενικότερα. Οι αναγνώστριες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα σε γυναικολόγους που απαντώνται εντός σαράντα οκτώ ωρών σχετικά με ό,τι τις απασχολεί γύρω από τη σεξουαλική υγεία τους. Εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται και προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να βοηθηθούν στο έργο της συνομιλίας και ενημέρωσης των παιδιών ή των μαθητών τους.

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντισύλληψη

Οπως μας ενημερώνει η δόκτωρ Βασιλική Χατζηραφαήλ, χειρουργός μαιευτήρας- γυναικολόγος, υπάρχουν τρία είδη μεθόδων αντισύλληψης: οι φυσικές ή μέθοδοι του ρυθμού, οι μηχανικές μέθοδοι και οι ορμονικές μέθοδοι (το χάπι).

1. ΦΥΣΙΚΕΣ

Οι φυσικοί μέθοδοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τη διακοπτόμενη συνουσία και τη μέθοδο ρυθμού ή ασφαλούς περιόδου. Η τελευταία είναι πολύ διαδεδομένη και πολύ λίγο αποτελεσματική. Σύμφωνα με αυτήν τη μέθοδο, οι σεξουαλικές σχέσεις αποφεύγονται τις ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η συνάντηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο. Για να καθοριστεί η χρονική στιγμή της ωορρηξίας χρησιμοποιούνται: α) η μέθοδος ημερολογίου και β) η μέθοδος της θερμοκρασίας.

2. ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ

Α) Ανδρικό προφυλακτικό: το προφυλακτικό είναι τελείως αβλαβές για τον άνδρα και τη γυναίκα. Είναι μέθοδος η οποία βασίζεται και εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνδρα. Εχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει έως έναν βαθμό προστασία από νοσήματα που μεταδίδονται σεξουαλικά. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η συστηματική χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αναπτύξεως καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, γιατί πιθανόν παρεμποδίζει τη μετάδοση των ιών ή τη δράση άλλων παραγόντων που βρίσκονται στο σμήγμα.

Το κυριότερο μειονέκτημα του ανδρικού προφυλακτικού είναι η μικρή του αποτελεσματικότητα. Μπορεί δηλαδή να σπάσει ή να κοπεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Επίσης, εμποδίζει την πλήρη ικανοποίηση, απαιτεί διακοπή της σεξουαλικής πράξης για να τοποθετηθεί και ακόμα μερικά άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στη χρήση του. Οταν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη αντισύλληψης, το προφυλακτικό αποτελεί την καλύτερη λύση. Το ποσοστό αποτυχίας του κυμαίνεται από 5% - 15% και οφείλεται συνήθως στη μη καλή χρήση του.

Β) Διάφραγμα (γυναικείο προφυλακτικό): δεν είναι ευρέως διαδεδομένο. Είναι ένας αβαθής ελαστικός θόλος με ένα σταθερό αλλά εύκαμπτο χείλος. Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας για τον τρόπο που θα το φορέσετε και κάθε πότε πρέπει να το ελέγχεται και να αλλάζετε μέγεθος.

Γ) Ενδομήτρια σπειράματα: από πλαστικό και μέταλλο (χαλκό, χρυσό) σε διάφορα σχήματα και μεγέθη τοποθετούνται στο ενδομήτριο εμποδίζοντας την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Η τοποθέτησή τους γίνεται μόνο από τον γυναικολόγο.

3. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ

Το αντισυλληπτικό χάπι ή αλλιώς το «χάπι» είναι η πιο διαδεδομένη και σύγχρονη γυναικεία μέθοδος αντισύλληψης. Είναι ένας συνδυασμός ορμονών - οιστρογόνων - προγεστερόνης που εμποδίζουν την ωορρηξία, την ανάπτυξη του ενδομητρίου και τη ρευστοποίηση της τραχηλικής βλέννας. Ετσι, κατά την επαφή τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να διασχίσουν την τραχηλική βλέννα και να περάσουν στο εσωτερικό της μήτρας, ώστε να φτάσουν στη σάλπιγγα και να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Εν τω μεταξύ, δεν απελευθερώνεται κανένα ωάριο από την ωοθήκη, ώστε να το γονιμοποιήσουν τα σπερματοζωάρια, αφού το «χάπι» αναστέλλει την ωορρηξία. Αλλά ακόμα και εάν αυτά τα δύο εμπόδια ξεπεραστούν, το «χάπι» δημιουργεί ένα «αφιλόξενο» ενδομήτριο, όπου δεν μπορεί να εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.

Τέλος, υπάρχει και η επείγουσα αντισύλληψη, γνωστή παγκοσμίως και ως «χάπι της επόμενης μέρας», και παρέχει στη γυναίκα την ευκαιρία αποφυγής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή έκτρωσης έπειτα από σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρα αντισύλληψης ή σε περιπτώσεις που η χρησιμοποιούμενη μέθοδος απέτυχε.

Πηγή: http://www.hatzirafail.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger