ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ατύχημα τύπου Φουκουσίμα απειλεί την Ευρώπη

Ατύχημα τύπου Φουκουσίμα απειλεί την Ευρώπη

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 | 22:30




Στο έλεος ενός ενδεχόμενου πυρηνικού δυστυχήματος βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση για την κατάσταση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Γηραιά Ηπειρο, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα.

Προσχέδιο της έκθεσης, που αποκάλυψε το BBC, αποκαλύπτει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζουν εκατοντάδες προβλήματα. Υπολογίστηκε μάλιστα ότι η αποκατάστασή τους θα απαιτήσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οργανώσεις κατά των πυρηνικών έσπευσαν να σχολιάσουν το σχέδιο του πορίσματος που διέρρευσε -υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν αλλαγές στην τελική έκθεση- σημειώνοντας ότι οι προειδοποιήσεις είναι πολύ ήπιες και ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση των πυρηνικών μονάδων είναι πολύ πιο εφιαλτική.

Από τη μεριά του, το ρυθμιστικό όργανο για την Ευρωπαϊκή Πυρηνική Ασφάλεια ζήτησε από την Κομισιόν να μη χρησιμοποιήσει γλώσσα που θα πανικοβάλλει το κοινό.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν 47 σταθμοί πυρηνικής ενέργειας με 111 αντιδραστήρες, γύρω από τους οποίους ζουν συνολικά 100.000 κάτοικοι, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Η έκθεση, η οποία ζητήθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, εξετάζει ουσιαστικά την αντίδραση πυρηνικών σταθμών σε ακραίες συνθήκες.

Με βάση τα λεγόμενα «στρες-τεστ», κυριολεκτικά όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί χρίζουν βελτίωσης σε επίπεδο ασφαλείας. «Μετά τα ατυχήματα στο νησί Three Mile και το Τσέρνομπιλ, έκτακτα μέτρα για την προστασία των πυρηνικών εργοστασίων είχαν συμφωνηθεί. Τα στρες-τεστ όμως έδειξαν ότι ακόμα και σήμερα, δεκαετίες μετά, η υλοποίηση των μέτρων εκκρεμεί σε μονάδες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τέσσερις αντιδραστήρες σε δύο χώρες που δεν κατονομάζονται, έχουν λιγότερο από μία ώρα να αποκαταστήσουν την ασφαλή λειτουργία τους αν κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη που στηρίζεται σε 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες για το 80% της ηλεκτροδότησής της, εντοπίστηκαν σφάλματα και στους 58!

Μικρότερα προβλήματα παρουσιάζουν οι αντίστοιχες πυρηνικές μονάδες στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του βουλγαρικού σταθμού Κοζλοντούι, όπου διαπιστώθηκε έλλειψη πλήρους σχεδίου δράσης σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, αλλά όχι κάποιο άλλο πρόβλημα.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger