ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Το δηλητήριο του μαύρου μάμπα ... παυσίπονο!

Το δηλητήριο του μαύρου μάμπα ... παυσίπονο!

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 | 20:50




Αποτελεσματικότερη αναλγητική δράση ακόμα και από τη μορφίνη διαθέτει ουσία που ανιχνεύτηκε στο δηλητήριο του μαύρου μάμπα.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το δηλητήριο του μαύρου μάμπα, ενός εκ των ταχύτερων και πιο επικίνδυνων φιδιών της Αφρικής, περιέχει ένα ισχυρό παυσίπονο.

Οπως εξηγούν, αρχικά σάστισαν με την ανακάλυψή τους, καθώς δεν γνωρίζουν τον λόγο για τον οποίο το μάμπα παράγει τη συγκεκριμένη ουσία.

Πρόκειται ουσιαστικά για παυσίπονες πρωτεΐνες, που ονομάστηκαν «μαμπαλγίνες», οι οποίες κατά τη δοκιμή τους σε ποντίκια αποδείχτηκαν εξίσου ισχυρές με τη μορφίνη, χωρίς ωστόσο να έχουν τις δικές της παρενέργειες.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η μορφίνη δρα στους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου. Μπορεί να σταματήσει τον πόνο, αλλά είναι εθιστική και προκαλεί πονοκεφάλους, δυσκολία στη σκέψη, εμετούς και μυικούς σπασμούς.

Οι «μαμπαλγίνες» αντιθέτως, σταματούν τον πόνο με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, που προκαλεί ελάχιστες παρενέργειες.

Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέου τύπου παυσίπονων για ενδονοσοκομειακή χρήση, καθώς ο πόνος εκδηλώνεται με παρόμοιο τρόπο σε ποντίκια και ανθρώπους. Η έρευνα ωστόσο βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμα, γι' αυτό και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger