ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Αρχίζει η συζήτηση στην γαλλική Βουλή για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Αρχίζει η συζήτηση στην γαλλική Βουλή για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 | 18:40

 Αρχίζει η συζήτηση στην γαλλική Βουλή για το δημοσιονομικό σύμφωνο
Αρχίζει σήμερα στο γαλλικό Κοινοβούλιο η συζήτηση για το δημοσιονομικό σύμφωνο, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια θα περάσει για έγκριση από τη Γερουσία και θα επανέλθει στο Κοινοβούλιο.

Βουλευτές και γερουσιαστές θα κληθούν να αποφανθούν ταυτόχρονα για την υιοθέτηση του «χρυσού κανόνα», που επιβάλλει την ισοσκέλιση των ετήσιων προϋπολογισμών, μέσω οργανικού νόμου, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην τον εντάξει στο σύνταγμα.

Τη συζήτηση θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, μιλώντας για τις «νέες ευρωπαϊκές προοπτικές» σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές για την αναγκαιότητα επικύρωσης με την ψήφο τους.

«Εάν χάσουμε αυτό το ραντεβού θα επωμισθούμε μια ιστορική ευθύνη», προειδοποίησε την Κυριακή κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (PRG).

Τα περιθώρια μοιάζουν στενά για την κυβέρνηση, διότι παρά το γεγονός ότι διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, εντούτοις δεν αποκλείεται να χρειασθεί τις ψήφους της δεξιάς.

Το «σύμφωνο της λιτότητας» όπως το ονομάζουν οι οπαδοί του Αριστερού Μέτωπου του Ζαν Λυκ Μελανσόν, αντιμετωπίζεται και ως «σύμφωνο του διχασμού», αφού έχει προκαλέσει διαιρέσεις και στο κοινοβουλευτικό σώμα των σοσιαλιστών. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 15 με 22 που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος έχουν ήδη δηλώσει ότι θα απέχουν ή θα ψηφίσουν κατά.

Η αρνητική διάθεση και η αμφιβολία κυριαρχεί και στα κόμματα που συνθέτουν την πλειοψηφία και υποστήριξαν την εκλογή Ολάντ.

Οι Οικολόγοι - Πράσινοι είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα της Κυβέρνησης, ύστερα από την απόρριψη του δημοσιονομικού σύμφωνου από το Ομοσπονδιακό τους Συμβούλιο πριν από ένα δεκαήμερο. Κανείς από τους 17 βουλευτές δεν αναμένεται να δώσει θετική ψήφο για το Σύμφωνο.

Κατά του Συμφώνου έχει ταχθεί και το Μέτωπο της Αριστεράς με το Κομμουνιστικό κόμμα, που με ένα δυνατό «όχι» κατέβασαν χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της πρωτεύουσας την περασμένη Κυριακή. Οι 15 βουλευτές τους, με πιθανή εξαίρεση δύο ή τριών, αναμένεται ότι θα καταψηφίσουν.

Η αμφιβολία κυριαρχεί και στους 15 βουλευτές της «ριζοσπαστικής ομάδας δημοκρατών και προοδευτικών» που δηλώνουν «έλλειψη ενθουσιασμού» για το Σύμφωνο, δια στόματος του προέδρου τους Ζεράρ Σβάρτσενμπεργκ.

Οι τάξεις της δεξιάς είναι λιγότερο διαιρεμένες και όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν την κυβέρνηση επικυρώνοντας το σύμφωνο. Όχι βέβαια για να υποστηρίξουν τον Φρανσουά Ολάντ αλλά τον Νικολά Σαρκοζί.

«Το σύμφωνο αυτό μας ταίριαζε επί Νικολά Σαρκοζί, παραμένει το ίδιο και επομένως μας ταιριάζει επί Ολάντ», εξηγεί ο Κριστιάν Ζακόμπ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος (UMP) της δεξιάς
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger