ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Τα βαράκια προστατεύουν τους άντρες απ’ τον διαβήτη

Τα βαράκια προστατεύουν τους άντρες απ’ τον διαβήτη

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 | 01:30



Η προπόνηση με βάρη μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του τύπου 2 διαβήτη στους άντρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 32.000 εθελοντές.

Επιστήμονες από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 18 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 2.300 από αυτούς εκδήλωσαν διαβήτη.

Όσοι έκαναν βαράκια επί μισή ώρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, διέτρεχαν κατά 34% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο, γράφουν στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine».

Είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο ότι η συστηματική γυμναστική ελαττώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η νέα μελέτη, όμως, παρέχει μια εναλλακτική λύση στις αεροβικές δραστηριότητες, όπως το τζόγγινγκ, για τους άντρες οι οποίοι δεν είναι και τόσο δραστήριοι.

Πάντως δεν είναι απαραίτητο να αφιερώνει κανείς 2,5 ώρες την εβδομάδα στις ασκήσεις με βάρη. Η ίδια μελέτη έδειξε πως έστω και 1 ώρα την εβδομάδα μπορεί να παράσχει σημαντικό όφελος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 12%.

Παρ’ όλα αυτά, οι αεροβικές ασκήσεις παραμένουν πιο προστατευτικές, καθώς οι εθελοντές που έκαναν πέντε φορές την εβδομάδα τζόγγινγκ είχαν κίνδυνο διαβήτη μειωμένο κατά το ήμισυ.

Καλύτερος όλων, πάντως, απεδείχθη ο συνδυασμός του τζόγγινγκ με τα βαράκια: οι μεγαλύτεροι λάτρεις της γυμναστικής, οι οποίοι κάθε εβδομάδα αφιέρωναν αρκετό χρόνο και στα δύο, είχαν κατά 59% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

«Πολλοί άντρες δυσκολεύονται να βάλουν τις αεροβικές ασκήσεις στη ζωή τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντερς Γκρόντβεντ. «Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι στατικές ασκήσεις, όπως είναι τα βαράκια - στο γυμναστήριο ή στο σπίτι – μπορεί να αποτελέσουν γι’ αυτούς μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση».

Μένει τώρα να διερευνηθεί εάν ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες.

Πηγή: tanea.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger