ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » «Βουλιάζει» η οικοδομή στο Αγρίνιο

«Βουλιάζει» η οικοδομή στο Αγρίνιο

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012 | 09:50


Η οικοδομή έχει παγώσει. Αυτό γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεόδμητα απούλητα σπίτια και σε αυτά προστίθενται χιλιάδες άλλα τα οποία οι ιδιοκτήτες διαθέτουν προς πώληση καθώς βρίσκονται...
στα αζήτητα προς ενοικίαση ή δεν μπορούν πλέον να τα συντηρήσουν.

Bαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι κατασκευαστικές εταιρίες από την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, με τον κατασκευαστικό κλάδο να πνέει τα λοίσθια, και την κατάσταση στην αγορά των ήδη κατασκευασμένων ακινήτων είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς τα περισσότερα παραμένουν απούλητα.Τα χρέη αυξάνονται μήνα με το μήνα καθώς πολλοί είναι οι κατασκευαστές που έκαναν επένδυση με δανεισμό και τώρα αναζητούν γρήγορες λύσεις προκειμένου να "ξεφορτωθούν" τα ακίνητα.

Οι λόγοι, είναι πολλοί και συνεχώς αυξανόμενοι με την μείωση στα ιδιωτικά και τα δημόσια εισοδήματα, με τα διάφορα χαράτσια (Φόρος ιδιοκατοίκησης/τεκμήρια κ.τ.λ), την διακοπή χορήγησης στεγαστικών δανείων σε δικαιούχους από τον ΟΕΚ και ταυτόχρονα, την αρνητική ψυχολογία που διακατέχει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, αλλά και την αδυναμία σε συνάρτηση με την απροθυμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την αγορά κατοικίας.

Η μόνη διέξοδος πλέον των κατασκευαστών είναι η ενασχόληση τους με την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, και η κατασκευή ενεργειακών έργων.

Αφανίζονται επαγγέλματα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι οικοδόμοι του Αγρινίου, καθώς η καθίζηση που παρατηρείται στον χώρο της οικοδομής τους οδηγεί στην ανεργία. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική με τα ποσοστά που αφορούν τις κατασκευές κατοικιών για ιδιώτες, να αγγίζουν το 80%!

Στο Αγρίνιο αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 3.000 εργατοτεχνίτες η πλειοψηφία των οποίων απασχολούνταν στην οικοδομή, ενώ το 30-40% σε δημόσια εργά, δεδομένου ότι στο παρελθόν οι 15 δήμοι του Αγρινίου προχωρούσαν σε ένα με δύο δημόσια έργα, για παράδειγμα το 2009 εκτελούνταν από ένα έργο χρηματοδοτούμενο από τα διάφορα τεχνικά-ευρωπαικά προγράμματα που είχαν να κάνουν με την κατασκευή δρόμων, δημαρχεία, βελτίωση κοινόχρηστων χώρων), τώρα όλα αυτά έχουν παγώσει.

Κάτι που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης, είναι ο αφανισμός των επαγγελμάτων του κλάδου αφού η οικοδομική δραστηριότητα και το real estate στην χωρά ήταν ένας απο τους πυλώνες που συνδεόταν με εκατοντάδες επαγγέλματα που με την σειρά τους ακολουθούν την ίδια πορεία κατάρρευσης.Για παράδειγμα σε ελεύθερη πτώση είναι τα επαγγέλματα των(χτιστών-καλουπατζήδων), που σχετίζονται με την έναρξη του έργου ενώ σε λίγο καλύτερη μοίρα είναι οι μαρμαράδες/ελαιοχρωματιστές ο οποίοι στηρίζονται στις ανακαινίσεις-βελτιώσεις προκειμένου να κάνουν μεροκάματο.Να σημειωθεί ότι πλέον τα μεροκάματα έχουν πέσει στην μέση με την απασχόληση μεταναστών.

*Στην καρδιά της πόλης του Αγρινίου (με υψηλό συντελεστή δόμησης) πρόσφατα γκρεμίστηκε οίκημα 400τ.μ, ο ιδιοκτήτης μπορούσε να βγάλει προς εκμετάλλευση τουλάχιστον 10 διαμερίσματα, παρόλα αυτά προτίμησε την λύση του υπαίθριου πάρκινγκ, πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει την αδυναμία και τον φόβο της επένδυσης στον κλάδο.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger