ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Η Βενετία κινδυνεύει από τα κρουαζιερόπλοια

Η Βενετία κινδυνεύει από τα κρουαζιερόπλοια

Written By Ανώνυμος on Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 | 02:31

Διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο του πνεύματος και του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων... ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ και ο Αμερικανός εικαστικός Μπιλ Βαϊόλα, υπογράφουν ένα αίτημα προς την ιταλική κυβέρνηση με το οποίο ζητούν να μειωθεί η πρόσβαση των κρουαζιερόπλοιων στη Λαγκούνα (λιμνοθάλασσα) της Βενετίας.

«Θα θέλαμε να καταγγείλουμε την αυξημένη, επιθετική και ανεξέλεγκτη παρουσία τεράστιων κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσα, που φθάνουν έως και την άμεση περίμετρο της βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Η παρουσία τους προκαλεί φόβους για σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον και βάζει σε κίνδυνο την συντήρηση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της πόλης», τονίζεται στην επιστολή.

«Σας ζητούμε να παρέμβετε στο όνομα της διάσωσης της Βενετίας και της λιμνοθάλασσάς της», τονίζουν οι υπογράφοντες, που μεταξύ τους απαριθμούνται οι Πιερ Ροζεμπέρ, πρώην διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου (1994-2001), και η συγγραφέας και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ντονά Λεόν.

«Μας εξέπληξε το ότι είδαμε πως η απαγόρευση εισόδου στα ύδατα του Αγίου Μάρκου και του καναλιού της Τζουντέκα σε πλοία άνω των 40.000 τόννων (λίγο μικρότερων από τον Τιτανικό), όπως προβλεπόταν από το διάταγμα της 2ας Μαρτίου 2012, έχει αναβληθεί επ' αόριστον», υπογραμμίζεται στο κείμενο. «Βλέπουμε ακόμη και κρουαζιερόπλοια άνω των 300 μ. να περιπλέουν μπροστά από το Παλάτι των Δόγηδων», καταγγέλλουν οι υπογράφοντες την αίτηση.

«Ζητούμε να εγκριθούν μέτρα που θα περιορίζουν την παρουσία ακατάλληλων πλοίων και να αξιολογηθεί με προσοχή ένα ανώτερο όριο για τα πλοία που περιπλέουν μέσα σε ένα τόσο πολύτιμο και ευαίσθητο περιβάλλον», καταλήγουν οι διεθνείς προσωπικότητες.

Τον Μάρτιο, κι έπειτα από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Κόστα Κονκόρντια τον Ιανουάριο, η ιταλική κυβέρνηση είχε εγκρίνει διάταγμα που απαγόρευε στα κρουαζιερόπλοια να πλησιάζουν κοντά στις ακτές, ιδίως για να προστατευθούν τα φυσικά πάρκα.
ΑΠΕ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger