ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Έξι κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Ζάκυνθο

Έξι κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Ζάκυνθο

Written By Greekznews 3 on Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012 | 17:00
Με ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου κάνει λόγο για έξι ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας και παράλληλα ενημερώνει ότι δύο εξ αυτών έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ενώ τα υπόλοιπα διερευνώνται.

H Διεύθυνση ενημερώνει τους κατοίκους να εφαρμόζουν τα βασικά προληπτικά μέτρα, που είναι:

1. Καθαρισμός των ιδιωτικών χώρων από τους κατοίκους, όπως αυλές, αποθήκες, στάβλοι, χώροι διατήρησης οικοσίτων και κατοικιδίων ζώων από απορρίμματα, λιμνάζοντα νερά και οικοπέδων εντός κατοικημένων περιοχών κ.λπ. Βασικός σκοπός της καθαριότητας είναι οι ποντικοί να μη βρίσκουν φαγητό, νερό και κρύπτες.

2. Συστηματική μυοκτονία των παραπάνω χώρων, όταν διαπιστώνεται με οποιονδήποτε τρόπο η παρουσία τρωκτικών.

3. Να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών, μετά από κάθε εργασία, ιδιαίτερα αγροτική και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.

4. Ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες θα πρέπει να προστατεύονται με τη χρήση γαντιών, κατάλληλων κλειστών υποδημάτων (μπότες) και ρούχων που να καλύπτουν επαρκώς το σώμα για την αποφυγή μικροτραυματισμών

5. Σχολαστικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.

Η Λεπτοσπείρωση ή λοιμώδης ίκτερος είναι νόσος που προσβάλει τα ζώα και τον άνθρωπο. Οφείλεται στα βακτήρια του γένους της Λεπτόσπειρας (Leptospira icterohaemorrhagiae) που προκαλούν ίκτερο και καταστροφή του συκωτιού και λεπτόσπειρες canicola που προκαλούν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα τρωκτικών που μεταφέρουν τις λεπτόσπειρες.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger