ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Αποζημίωση στη Νέα Ζηλανδία από ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία

Αποζημίωση στη Νέα Ζηλανδία από ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 | 16:30




Aποζημίωση ύψους 22,6 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας θα καταβάλει η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία "Daina Shipping" (σ.σ προς διόρθωση: σημειώνεται ότι εκ παραδρομής στην αρχική ανάρτηση του άρθρου έγινε αναγραμματισμός της πλοιοκτήτριας εταιρείας), θυγατρική του ελληνικού ναυτιλιακού κολοσσού "Costamare", στην κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Η αποζημίωση αφορά στη ζημιά που προκάλεσε το εμπορικό πλοίο της εταιρείας «Rena», όταν τον Οκτώβριο του 2011 προσάραξε σε ύφαλο στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας, επιφέροντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας. Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Νέας Ζηλανδίας, Τζέρι Μπρόνλι, δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησής του και της "Daina Shipping". «Έτσι θα αποφύγουμε και μια δαπανηρή, για όλους, διαδικασία στα δικαστήρια» είπε.

Το συνολικό κόστος για την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας από την προσάραξη του πλοίου, για τον καθαρισμό της θάλασσας και της ακτής, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 47 εκατομμύρια δολάρια. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ελληνική εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει άλλα 10,4 εκατομμύρια δολάρια, αν ζητήσει έγκριση - και της χορηγηθεί - να αφήσει εκεί το ναυαγισμένο πλοίο. Η συμφωνία, πάντως, δεν καλύπτει τη δίωξη που ασκήθηκε στους ιδιοκτήτες του πλοίου για τη ρύπανση που μπορεί να επιφέρει ποινή έως 600.000 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο πλοίαρχος και ο οδηγός του πλοίου - και οι δύο από τις Φιλιππίνες - δήλωσαν ένοχοι στα αδικήματα της εσφαλμένης ναυσιπλοΐας και της αλλοίωσης επισήμων εγγράφων μετά τη σύγκρουση στον ύφαλο και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση επτά μηνών. Το πλοίο Rena κόπηκε στα δύο, τρεις και πλέον μήνες μετά την προσάραξη στον ύφαλο, με αποτέλεσμα 300 κοντέινερ να πέσουν στη θάλασσα, ενώ σημειώθηκε διαρροή 350 τόνων πετρελαίου.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger