ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Οι Ιταλοί δεν θέλουν στην εξουσία τον Μάριο Μόντι

Οι Ιταλοί δεν θέλουν στην εξουσία τον Μάριο Μόντι

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012 | 19:30




Οι περισσότεροι Ιταλοί δεν θέλουν να παραμείνει στην εξουσία ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά τις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία δείχνει επίσης πτώση της δημοτικότητας του προκατόχου του Μόντι, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, το 56% των Ιταλών επιθυμούν λίγο ή καθόλου να δουν τον Μόντι να συνεχίζει στην πρωθυπουργία, ενώ 42% είναι πολύ ή αρκετά υπέρ της ιδέας.

Όμως η έρευνα έδειξε επίσης την απογοήτευση των Ιταλών από την παραδοσιακή κομματική πολιτική, καθώς 75% αυτών που ερωτήθηκαν από το Ipsos είπαν πως δεν τους νοιάζει αν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι αριστερός ή δεξιός, αρκεί να είναι ικανός.

Ο Μόντι, ένας μη κομματικός οικονομολόγος που ανέλαβε την πρωθυπουργία το Νοέμβριο για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση, ανέκαθεν υποστήριζε πως θα παραιτηθεί μετά τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο.

Όμως την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε πως είναι διαθέσιμος να παραμείνει αν χρειαστεί.

Η έρευνα του Ipsos, που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RAI, αποκάλυψε επίσης τη ζημιά που έκανε στον Μπερλουσκόνι και στο κόμμα του, το Λαό της Ελευθερίας (PDL), ένα πρόσφατο τοπικό σκάνδαλο διαφθοράς.

Μόνο 18,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν το κόμμα, ενώ πριν από την αποκάλυψη πως πολιτικοί του PDL στο Λάτιο, την περιοχή γύρω από τη Ρώμη, ζητούσαν να τους καλυφθούν εξωφρενικά υψηλές δαπάνες, το PDL έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις 22%, δήλωσε ο πρόεδρος του Ipsos Νάντο Πανιοντσέλι.

Σύμφωνα επίσης με το Ipsos, οι ιταλοί κεντροδεξιοί ψηφοφόροι θα ήθελαν να είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός ο γραμματέας του PDL Αντζελίνο Αλφάνο αντί του Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι διστακτικός σχετικά με την υποψηφιότητά του.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) προηγείται όλων των άλλων κομμάτων με 28%, ενώ ο σχηματισμός διαμαρτυρίας Κίνημα Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον κωμικό ηθοποιό και μπλόγκερ Μπέπε Γκρίλο έρχεται τρίτο με 17,6%.

Το PD και άλλα κεντροαριστερά κόμματα θα διεξαγάγουν προκριματικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου για να επιλέξουν τον υποψήφιό τους για την πρωθυπουργία. Ο γραμματέας του PD Πιερλουίτζι Μπερσάνι λέγεται πως προηγείται με 38% και ακολουθεί από κοντά ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι με 36%.

Πηγή: ΑΠΕ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger