ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη

Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη

Written By Greekznews 1 on Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 | 15:10

Τις πολλές όψεις του Μουσείου του Λούβρου θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το κοινό της Θεσσαλονίκης –κάτοικοι και επισκέπτες- το επόμενο διάστημα, για πρώτη φορά μέσα από τις εκθέσεις που διοργανώνονται και... φιλοξενούνται στα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) με το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη», από τις 12 Οκτωβρίου 2012 έως τις 27 Ιανουαρίου 2013.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο του Λούβρου, σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας για την Αρχαία Μακεδονία και το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με έργα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας (Οκτώβριος 2011-Ιανουάριος 2012), και εντάσσεται στις δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τα 47α ΔΗΜΗΤΡΙΑ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Οι εκθέσεις

Έργα του μουσείου του Λούβρου από τις συλλογές του, και συγκεκριμένα από τα Τμήματα Γραφικών Τεχνών, Έργων Τέχνης και Γλυπτών, αλλά και τις νέες παραγωγές για το μουσείο σε ό,τι αφορά στη σύγχρονη τέχνη, θα φιλοξενηθούν στα 5 Μουσεία της Θεσσαλονίκης, διαγράφοντας ένα διαχρονικό ταξίδι για τους επισκέπτες των εκθέσεων.

Ο Αλέξανδρος της Μακεδονίας όπως τον είδε ο Ραφαήλ (ακτινοβολία του αρχαιοελληνικού κόσμου), ελληνικοί μύθοι με την έμπνευση, το ένδυμα και τους συμβολισμούς που τους προσδίδουν σημαντικότατοι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, όπως οι Tiziano, Rubens, Rembrandt, Ingres κ.ά. μας οδηγούν από την Αναγέννηση, στο Διαφωτισμό (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών), όπου το νήμα παίρνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συνδέοντας την αρχαιοελληνική φιλοσοφία με τους Ρουσσώ, Βολταίρο, αλλά και τον Κοραή, τη νεοελληνική μας ταυτότητα, για να περάσουμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με ένα εξαίρετο δείγμα της βυζαντινής αργυροχρυσοχοΐας, τη λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού και την παρουσίαση της πολυσήμαντης ιστορίας και χρήσης του Σταυρού ως συμβόλου, έως το ίδιο το πορτρέτο του Μουσείου του Λούβρου, ως κτίριο, πρόσωπα και έργα μέσα από τις φωτογραφίες σύγχρονων καλλιτεχνών, των Mimmo Jodice και Jean Christophe Ballot στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και της Nan Goldin στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τα 5 Μουσεία της Θεσσαλονίκης με τις θεματικές εκθέσεις τους συστήνουν το διεθνές «πολλαπλό» μουσείο του Λούβρου μέσα από σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές προσεγγίσεις. Οι εκθέσεις συνοδεύονται από σχετικούς δίγλωσσους (ελληνικά-γαλλικά) καταλόγους.

Όλες οι εκθέσεις υποδέχονται το κοινό τους από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου 2013, ενώ έχει οργανωθεί ένα πρόγραμμα εγκαινίων για το τριήμερο 12-13-14 Οκτωβρίου.

Παρακάτω ακολουθεί σύντομη παρουσίαση των εκθέσεων, σε χρονολογική σειρά. Ειδικά δελτία Τύπου και πληροφορίες για την κάθε έκθεση ξεχωριστά υπάρχουν στο σχετικό ηλεκτρονικό press kit καθώς και στις ιστοσελίδες των 5 Μουσείων.

Όλο το υλικό βρίσκεται στο link http://tiny.cc/5M-Louvre, το οποίο θα εμπλουτίζεται και θα αποστέλλεται τακτικά από τα 5 μουσεία για τις εκθέσεις τους αντίστοιχα. Όλες οι εκθέσεις επίσης θα πλαισιωθούν από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και παράλληλες δράσεις που θα ανακοινωθούν από το κάθε μουσείο.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 12:00 l Εγκαίνια έκθεσης

«Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας»

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ l www.teloglion.gr

Γενικός συντονισμός έκθεσης: Καθ. ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γεν. Γραμματέας Τελλόγλειο Ίδρυμα

Επιμελήτρια από το Μουσείο του Λούβρου: Catherine Loisel

Επιμελητές από το Τελλόγλειο Ίδρυμα: Παναγιώτης Μπίκας, Χριστίνα Τσαγκάλια


Σε ένα μεγάλο σύνολο έργων, 82, παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ κάτω από το τίτλο «Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί μύθοι: 16ος -19ος αι.» η συνομιλία των Ευρωπαίων καλλιτεχνών από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι και τον 19ο αιώνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους. Στα έργα της έκθεσης, που πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό παγκοσμίως, διακρίνεται η συνεχής ανταλλαγή μεταξύ πολιτισμών και λαών της Ευρώπης σε ένα δημιουργικό διάλογο που εξελίσσει και μεταλλάσσει περιεχόμενο και μορφή σε νέες προτάσεις έκφρασης. Στα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι όπως τους απέδωσαν από την Αναγέννηση και εξής σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο Ραφαήλ, o Annibale Carracci, o Tiziano,o Rubens, o Rembrandt και ο Ingres, με βάση τις γραπτές κυρίως πηγές, αλλά και τα σπουδαία αρχαιοελληνικά γλυπτά που είχαν συγκεντρωθεί σε συλλογές της Αναγέννησης, στο Βατικανό, στη Φλωρεντία κ.α.

Με τη σειρά τους σημαντικές δυναμικές δημιουργίες αναγεννησιακών καλλιτεχνών έδωσαν πρότυπα σε καλλιτέχνες του μανιερισμού και του μπαρόκ που διακόσμησαν με αρχαιοελληνικά θέματα παλάτια, μέγαρα, μεγαλοπρεπή κτίρια με τοιχογραφίες, ταπισερί και πίνακες, έργα που αποδεικνύουν την ελληνομάθεια και την κλασική παιδεία των παραγγελιοδοτών τους. Στην έκθεση παρακολουθεί κανείς αυτή τη συνεχή μεταλλαγή αρχαίων θεμάτων, συμβόλων και προτύπων, το δημιουργικό διάλογο πολιτισμών, με κλειδί την αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00

Εισιτήρια: 5€ γενικής εισόδου. Ισχύουν ατέλειες.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 20:00 l Εγκαίνια έκθεσης

«Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός»

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης l www.amth.gr

Επιμέλεια: Δρ Ευαγγελία Στεφανή, Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων ΑΜΘ

Συντονισμός: Δρ Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια ΑΜΘ

Η έκθεση του ΑΜΘ στοχεύει να ενώσει με το νήμα της αφήγησης το ύψιστο δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τη Φιλοσοφία, με ένα σπουδαίο πνευματικό και φιλοσοφικό ευρωπαϊκό κίνημα, τον Διαφωτισμό και την ελληνική εκδοχή του, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και ακόμα παραπέρα να προβάλει μηνύματα που συνδέονται με τη σύγχρονη εποχή, μια εποχή που οι σταθερές μας αξίες δοκιμάζονται και όλοι μας αναζητούμε εναγωνίως πνευματικά και ηθικά στηρίγματα, για να κρατηθούμε όρθιοι. Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης παρουσίασης του θέματος, θα εκτεθούν αντικείμενα από το Λούβρο και ελληνικά μουσεία/φορείς. Από το μουσείο του Λούβρου δύο προτομές του Βολταίρου και του Ρουσσώ, του 1778, του Jean-Antoine Houdon, καθώς και ένα μετάλλιο με ανάγλυφη απεικόνιση του Λουδοβίκου του ΙΕ’, του Jacques- Nicolas Röettiers de la Tour. Από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, χαλκογραφίες, λιθογραφίες και εκδόσεις της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Από τη Βουλή των Ελλήνων - Βιβλιοθήκη-Ειδικές Συλλογές, σπάνιες εκδόσεις της ίδιας περιόδου. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου και την Εθνική Πινακοθήκη γλυπτά, καθώς επίσης έργα γλυπτικής από τη συλλογή του ΑΜΘ.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 - 18:00, Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00, Κυριακή 9:00 - 16:00
(Το ωράριο λειτουργίας ενδέχεται να τροποποιηθεί κατά τη χειμερινή περίοδο)

Εισιτήρια: 6€ γενικής εισόδου, 8€ ενιαίο εισιτήριο, περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 4€ μειωμένο ενιαίο, 3€ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες.


Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 12:00 l Παρουσίαση-ομιλία

Χώρος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (αμφιθέατρο)

Η Marie-Laure Bernadac, Γενική Επιμελήτρια, Επιμελήτρια εκθέσεων στο Μουσείο του Λούβρου, θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με θέμα τη σύγχρονη τέχνη και το Μουσείο του Λούβρου. Η διάλεξη αποτελεί συνδιοργάνωση του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό.

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 13:30 l Εγκαίνια έκθεσης

Nan Goldin “Scopophilia”

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης l www.mmca.org.gr

Επιμέλεια: Marie-Laure Bernadac, Γενική Επιμελήτρια, Επιμελήτρια εκθέσεων στο Μουσείο του Λούβρου, Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής ΜΜΣΤ

Στο πρόγραμμα εκθέσεων που αναπτύσσει εδώ και χρόνια το Μουσείο του Λούβρου και καλεί σύγχρονους δημιουργούς να παρουσιάσουν κάθε φορά μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη ματιά πάνω σε έργα των συλλογών του, ο σημαντικός σκηνοθέτης του θεάτρου Patrice Chéreau, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο Les Visages et les corps (Μουσείο του Λούβρου, 4.11.2010 -31.01.2011), προσκάλεσε την διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα, Nan Goldin, στο Μουσείο του Λούβρου για να δημιουργήσει ένα έργο βασισμένο στα αριστουργήματα της μόνιμης συλλογής του γαλλικού μουσείου.

Η Goldin σε διάστημα έξι μηνών φωτογράφησε λεπτομέρειες από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά του μουσείου, τα οποία επεξεργάστηκε θεματικά και δημιούργησε ένα diaporama, μια ενότητα συνομιλίας των έργων τέχνης με το προσωπικό φωτογραφικό της αρχείο.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 10:00-18:00, Τετάρτη 10:00-22:00, Πέμπτη. 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο.10:00-18:00, Κυριακή 10:00-15:00

Εισιτήρια: 4€ γενικής εισόδου, 2€ μειωμένο και φοιτητικό. Ισχύουν ατέλειες


Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 20:00 l Εγκαίνια έκθεσης
«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice & Jean Christophe Ballot»
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης l www.greekstatemuseum.com
Επιμέλεια: Δρ Κατερίνα Κοσκινά, Πρόεδρος ΔΣ ΚΜΣΤ
Βοηθός Επιμελήτρια: Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια ΚΜΣΤ

«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο», έχει ως τίτλο η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-συλλογή Κωστάκη, η οποία συνδυάζει έργα δυο αναγνωρισμένων σύγχρονων φωτογράφων, παραγγελιοδόχων του προγράμματος σύγχρονης τέχνης του Μουσείου του Λούβρου.

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει τη φωτογραφική σειρά Les Yeux du Louvre του Ιταλού φωτογράφου Mimmo Jodice, που παρουσιάστηκε το 2011 σε επιμέλεια της Marie-Laure Bernadac. Ο Mimmo Jodice αποτυπώνει με τον φωτογραφικό του φακό πρόσωπα από ζωγραφικά αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και τα αντιπαραθέτει με φωτογραφικά πορτραίτα εργαζομένων στο Μουσείο. Παράλληλα, παρουσιάζεται στο κοινό το «πορτραίτο» του ίδιου του Μουσείου του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες των ενοτήτων του γάλλου φωτογράφου Jean Christophe Ballot, Le Louvre en Métamorphose, 1992-2002, Le Louvre Transfiguré, 1992-2002 και τη φωτογραφική σειρά για το περιοδικό Architecture Digest. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν τη δεκαετία του ’90 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Λούβρο το 2003.

Ο συνδυασμός των δύο φωτογράφων παρουσιάζει αφενός τον χώρο του Λούβρου ως σκηνικό και αφετέρου τους «κατοίκους» του, καταργώντας χρονολογικές αποστάσεις. Γίνεται δε προϋπόθεση για ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στις σχέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00

Εισιτήρια: 3€ γενικής εισόδου, 1,5€ μειωμένο και σχολικό, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 12:00 l Εγκαίνια έκθεσης
«Η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”»

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού l www.mbp.gr

Επιμέλεια: Σταμάτιος Χονδρογιάννης, Προϊστάμενος του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων ΜΒΠ

Συντονισμός: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ

Ένα σημαντικό έργο της βυζαντινής αργυροχοΐας του 12ου - 13ου αιώνα, η λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού», το οποίο έφτασε στη Γαλλία, στην πόλη Jaucourt, πιθανότατα ως λάφυρο μετά την Δ΄ Σταυροφορία του 1204 και συνδυάστηκε αργότερα με επεμβάσεις γοτθικής αισθητικής, αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της έκθεσης με τίτλο «Η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”» που πραγματοποιείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Με εποπτικά μέσα αλλά και αυθεντικά έργα από Μουσεία και ιδιώτες, η έκθεση επικεντρώνεται στην πασίγνωστη κυρίως στην Δ. Ευρώπη «Ιστορία του Αληθούς Σταυρού» και την καλλιτεχνική της απόδοση στη θρησκευτική τέχνη της Δύσης και στη μεταβυζαντινή τέχνη της Ανατολής, με βασικά παραδείγματα από το Αναγεννησιακό Αrezzo της Τοσκάνης και την Κύπρο. Η έκθεση φιλοδοξεί επίσης να διηγηθεί στο κοινό την ενδιαφέρουσα πολυσήμαντη ιστορία και χρήση του Σταυρού ως συμβόλου από τα πανάρχαια χρόνια έως σήμερα, τη σημειωτική – σημειολογία του, ενός συμβόλου ή με σημερινούς όρους «λογότυπου», που χαρακτήρισε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ιστορία και τον πολιτισμικό χαρακτήρα του ελληνορωμαϊκού ή αλλιώς λεγόμενου «δυτικού» κόσμου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 9:00-16:00 (Το ωράριο λειτουργίας ενδέχεται να τροποποιηθεί κατά τη χειμερινή περίοδο)

Εισιτήρια: 4€ γενικής εισόδου, 2€ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger