ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » "Φονικό όπλο" για τα πόδια οι γόβες στιλέτο

"Φονικό όπλο" για τα πόδια οι γόβες στιλέτο

Written By Greekznews 1 on Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 | 14:50

Το τακούνι στιλέτο είναι ένας τύπος τακουνιού σε γυναικεία γόβα ή μπότα. Το τακούνι αυτό είναι μακρύ και λεπτό και το όνομά του
φέρεται από το σχήμα του στιλέτου, το οποίο ήταν...
φόρεμα για την ανώτερη κοινωνία του 17ου αιώνα.

Ο όρος στιλέτο έχει περισσότερο να κάνει και με το σχήμα της φτέρνας, απ΄ότι με το ύψος του τακουνιού. Οι γυναίκες που φορούν τακούνια στις έξι ίντσες κάνουν τα πόδια τους να φαίνονται μακρύτερα και τονίζουν το σχήμα της γάμπας τους. Δυστυχώς, η συχνή χρήση αυτού του είδους υποδημάτων μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά ορθοπεδικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

Προβλήματα που συνδέονται με ψηλά τακούνια.
Τα Ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή οσφυαλγία. Τα ψηλά τακούνια εξωθούν το σώμα προς τα εμπρός με αποτέλεσμα η λεκάνη και κατ' επέκταση η σπονδυλική στήλη να υπερφορτώνονται και σε πολύωρη φόρτιση να προκαλούν χαμηλή οσφυαλγία (low back pain) το γνωστό Λουμπάγκο.
Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη αρθρίτιδα στο γόνατο. Επειδή η χρήση τους προκαλεί αφύσικη στάση φέροντας την σπονδυλική στήλη την λεκάνη και τα ισχία προς τα εμπρός, προκαλείται ανώμαλη φόρτιση στο εσωτερικό του γονάτου, συμβάλλοντας στην πρόωρη φθορά του χόνδρου που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας.

Τα τακούνια στιλέτο μπορούν να προκαλέσουν ρίκνωση των μυών της γάμπας οι μύες της γάμπας γίνονται κοντύτεροι με την υπερβολική χρήση ψηλών τακουνιών και μπορούν να προκαλέσουν Τενοντίτιδα του αχιλλείου τένοντα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μετά από τη χρήση ψηλών τακουνιών περπατήσουμε ξυπόλυτοι η χρησιμοποιήσουμε παπουτσια με κοντό η καθόλου τακούνι.

Τα ψηλά τακούνια αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη νευρινώματος. Tο νευρίνωμα ανευρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του άκρου πόδα και είναι αποτέλεσμα της πίεσης που εξασκείτε πάνω στο νεύρο από την αφύσικη φόρτιση που προκαλούν τα υποδήματα με ψηλά τακούνια. Η συχνή πίεση προκαλεί φλεγμονή στο νεύρο ερεθισμό αυτού και σε χρόνιες καταστάσεις μόνο η χειρουργική επέμβαση μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν σφυροδακτυλία ( hammertoes). Όταν το πόδι συμπιεστεί σε ένα μικρό χώρο, τα δάκτυλα πρέπει να λυγίσουν και να διπλώσουν για να χωρέσουν στο στενό πρόσθιο μέρος του υποδήματος. Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να μείνουν σταθερά στη θέση αυτή, να γίνουν ακαμπτα και να δημιουργηθεί η σφυροδακτυλία. Κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή που αντιμετωπίζεται χειρουργικώς και που καθηλώνει την ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός εργασίας και καθημερινότητας.

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να προκαλέσουν κάλους.  Οι κάλοι είναι η υπερανάπτυξη της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεση και της τριβής. Η συμπίεση του μπροστινού μέρους του ποδιού σε ένα μικρό παπούτσι θα συμβάλει στην ανάπτυξη των κάλων στις κορυφές των ποδιών και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Τα ψηλά τακούνια μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του βλαισσού μεγάλου δακτύλου (το γνωστό Κότσι) Αν και τα ψηλά τακούνια δεν είναι το απομονωμένο αιτίο για το κότσι η αυξημένη πίεση στο μεγάλο δάκτυλο με την πάροδο του χρόνου θα συμβάλλει σε αυτό.

Τα ψηλά τακούνια αυξάνουν την πιθανότητα διαστρέμμάτων και κατάγματων .
Επειδή η βάδιση με ψηλά τακούνια είναι ασταθής οι πιθανότητες κακώσεων στατιστικά είναι αυξημένες λόγω αύξησης των πιθανοτήτων πτώσης. Το Περπάτημα πάνω σε 9-11 εκατοστά τακούνια βλάπτει την ισορροπία και αυξάνει τις πιθανότητες για μια πτώση.

Το ύψος των τακουνιών που πρέπει να ενθαρρύνομαι να χρησιμοποιούνται για καθημερινή χρήση είναι μεταξύ 3-4 εκατοστών. Είναι το ιδανικό ύψος που επιτρέπει την σωστή κατανομή της φόρτισης μεταξύ προσθίου και οπισθίου άκρου πόδα αποφορτίζει την ποδική καμάρα και δεν στρεσάρει τον αχίλλειο τένοντα.

Η χρήση παπουτσιών στιλέτο με τακούνι άνω των 6.5 εκατοστών φορτίζει το πρόσθιο μέρος του ποδιού ίσο με τρεις φορές το βάρος του σώματος και η χρήση αυτών των παπουτσιών για μεγάλο χρονικό διάστημα άνω αυτού του ύψους μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη πολλών χρόνιων προβλημάτων που παραπάνω διατυπώθηκαν.

Η χρήση των παπουτσιών στιλέτο περιστασιακά και σε ειδικές περιπτώσεις δεν μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη χρόνιων προβλημάτων στον άκρο πόδα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΚΗΣ

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger