ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ταραχές στην Τεχεράνη λόγω της ιστορικής πτώσης του ριάλ

Ταραχές στην Τεχεράνη λόγω της ιστορικής πτώσης του ριάλ

Written By Ανώνυμος on Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 | 06:20


Κλιμάκια της πολιτοφυλακής «Μπασίτζ» εμφανίστηκαν σήμερα στις κεντρικές συνοικίες της Τεχεράνης, προκειμένου να αποτρέψουν νέες ταραχές – μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας, με αφορμή την κατάρρευση του νομίσματος του ιρανικού ριάλ, του εθνικού νομίσματος.

Αν και αρχές προσπάθησαν «να διατηρήσουν ανοιχτά τα καταστήματα», εν τούτοις πολλά μαγαζιά στο Μεγάλο Παζάρι της Τεχεράνης έμεινα σήμερα κλειστά, για λόγους ασφαλείας.

Παρόλα αυτά, περίπου 100 αγανακτισμένοι καταστηματάρχες και σημείων αλλαγής συναλλάγματος συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν ενώ η ιρανική αστυνομία συνέλαβε πολλούς ιδιοκτήτες παράνομων ανταλλακτηρίων.

Τη χθεσινή ημέρα στην πόλη σημειώθηκαν ταραχές εξαιτίας της απότομης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος. Ιδιαίτερα σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν στις κύριες εμπορικές οδούς, όπου βρίσκονται τα καταστήματα πώλησης χρυσών νομισμάτων και πραγματοποιούνται ανταλλαγές συναλλάγματος.

Η κυβέρνηση κατηγορεί για την ύφεση τις οικονομικές κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης , αλλά επιμένει ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως το Ιράν φέρει πλήρως την ευθύνη των πράξεών του για την ιστορική πτώση του εθνικού του νομίσματος .

Για την Κλίντον, οι Ιρανοί «έλαβαν τις δικές τους αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τις κυρώσεις και είχαν επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση στη χώρα».

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ωστόσο πως «οι κυρώσεις είχαν επίσης κάποιο αποτέλεσμα, όμως θα μπορούσε αυτό να αναστραφεί εάν η ιρανική κυβέρνηση ήθελε να εργασθεί σοβαρά με την Ομάδα 5+1», που συνδεκάζει τα πέντε μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και τη Γερμανία.

Την Τετάρτη η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ αυξήθηκε στην ελεύθερη αγορά του Ιράν έως τις 40 χιλιάδες ριάλια, το οποίο έχασε μέσα σ’ ένα 24ωρο 2,5 χιλιάδες. Συνολικά σε μια εβδομάδα το ριάλ υποτιμήθηκε σχεδόν δύο φορές.


Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger