ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Σε Αμερικανούς επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας

Σε Αμερικανούς επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 | 06:00


Το βραβείο Νομπέλ Χημείας 2012 απονεμήθηκε από κοινού σε δύο Αμερικανούς, τον Ρόμπερτ Λέφκοβιτς από το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας και τον Μπράιαν Κομπίλκα του Στάνφορντ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, στη Στοκχόλμη.



Οι δύο ερευνητές βραβεύονται για την πρωτοποριακή εργασία τους πάνω σε μια σημαντική οικογένεια υποδοχέων που επιτρέπουν στα κύτταρα να αισθάνονται το περιβάλλον τους , «για τη μελέτη των G-πρωτεΐνικών υποδοχέων».

Πρόκειται για δομές στην επιφάνεια των κυττάρων οι οποίες επιτρέπουν στα κύτταρα να αντιλαμβάνονται το χημικό περιβάλλον τους, και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μηχανισμό δράσης πολλών φαρμάκων.

Οι υποδοχείς αυτοί, που υπάρχουν σε μια μεγάλη ποικιλία κυττάρων, μας επιτρέπουν να αντιδρούμε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το φως και οι γεύσεις, αλλά και χημικά ερεθίσματα όπως η αδρεναλίνη και η ισταμίνη.

Την ανώτατη τιμητική διάκριση συνοδεύει και χρηματικό έπαθλο, ύψους 8 εκατ. κορωνών (930.000 ευρώ),

Το Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο βραβείο που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα, μετά τα Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας και Φυσικής. Ακολουθούν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας(αύριο Πέμπτη), Οικονομίας και Ειρήνης(την Παρασκευή) .

Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger