ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ρεκόρ ακρίβειας παρά την ύφεση

Ρεκόρ ακρίβειας παρά την ύφεση

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 | 08:00


Κρατά... γερά τα ρεκόρ ακρίβειας η χώρα μας στην Ε.Ε. ακόμη και στις εποχές της οικονομικής ύφεσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης οι Έλληνες αγοράζουμε έως και 31,5% ακριβότερα από όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές το γάλα, το τυρί, τα αβγά καθώς και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις τηλεοράσεις.
Όμως και σε άλλα βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ψάρια, τα έλαια και τα λίπη, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα είδη ένδυσης και υπόδησης η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 ακριβότερες χώρες της Ε.Ε.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούσε στην κατάταξη της χώρας μας τις χρονιές 2011 και 2010 είπε: «Είμαστε ακριβοί. Η κατάσταση με τις τιμές είναι πολύ χειρότερη από αυτή που νομίζαμε».
Μάλιστα αποκαλύπτει πως «όταν η τρόικα βλέπει την ακαμψία των τιμών θεωρεί ότι τα πραγματικά εισοδήματα έχουν περιθώριο και για άλλες μειώσεις, πιστεύοντας ό,τι υπάρχει ακόμη μαύρο... χρήμα στην αγορά».
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αποδίδει τις υψηλές τιμές και τη βραδεία αποκλιμάκωση τους σε παθογένειες της εγχώριας αγοράς όπως στη χαμηλή εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στην πληθώρα γραφειοκρατικών εμποδίων, στις προβληματικές μεταφορές και υποδομές καθώς και στην έλλειψη της συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία για την επίλυση προβλημάτων.
Κύκλοι του υπουργείου έφερναν ως παράδειγμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λέγονται ότι «πρέπει να ενθαρρύνει και να κατευθύνει την εγχώρια αγροτική παραγωγή, ενώ οφείλει να δει και το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος».
Άλλοι λόγοι για τους οποίους οι τιμές δεν πέφτουν είναι οι υψηλοί έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα και την ενέργεια) καθώς και το ό,τι οι πολυεθνικές συνεχίζουν να αξιολογούν την Ελλάδα ως χώρα που έχει τη δυνατότητα να διατηρούνται υψηλές οι τιμές.
Εξάλλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς απαντώντας στη θέση του ΣΕΒ πως δεν μπορούν οι επιχειρήσεις – μέλη του να ρίξουν τις τιμές τόνισε: «Οι επιχειρήσεις έχουν περιθώρια να ρίξουν τις τιμές. Εμείς από την πλευρά μας προχωρούμε στην άρση κανονιστικών εμποδίων αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων».
Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2011:
-Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις τιμές σε γαλακτοκομικά και αβγά με απόκλιση τιμών 31,5% σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ το 2010 ήταν στη 2η.
-Στα έλαια και τα λίπη είμαστε στην 7η θέση με απόκλιση τιμών από την Ε.Ε. 15,7% και το 2010 ήμασταν στην 4η με 18,7%.
-Στα ψάρια η χώρα μας το 2011 ήταν στην 6η θέση όπως και το 2010 με απόκλιση 12,4% και 11,3%, αντίστοιχα.
-Στο ψωμί και τα δημητριακά η Ελλάδα το 2011 ήταν στην 8η θέση με 15,8% υψηλότερες τιμές από την Ε.Ε. και το 2010 ήταν στην 7η με 17,4%.
-Στα μη αλκοολούχα ποτά το 2011 η Ελλάδα ήταν στην 10η θέση με 9,4% απόκλιση τιμών και το 2010 στην 9η με 11,6%. τα κρέατα και τα οπωροκηπευτικά η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.
-Στα είδη ένδυσης το 2011 η Ελλάδα ήταν στην 7η υψηλότερη θέση με 3,1% και το 2010 στην 5η με 6,6%.
-Στα έπιπλα και τα χαλιά η Ελλάδα το 2011 είχε την 11η θέση με 1,2% και το 2010 στην 5η θέση με 6,4% σε σχέση με την Ε.Ε.
-Η Ελλάδα είναι στην 1η υψηλότερη θέση στους υπολογιστές με 18,7% και το 2010 ήταν στην 3η με 9,3%.
Πηγή:imerisia.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger