ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Καθημερινές συναντήσεις με την τρόικα

Καθημερινές συναντήσεις με την τρόικα

Written By Greekz News on Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012 | 00:50Ολοκληρώθηκε, μετά από δύο ώρες, η πρώτη συνάντηση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, τόσο για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,9 δισ. ευρώ, όσο και για τις 89 παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο και θεωρούνται προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι συναντήσεις θα διεξάγονται σε καθημερινή βάση και προγραμματίστηκε νέο τετ-α-τετ για αύριο στις 18.30 το απόγευμα. Η προσπάθεια εστιάζεται στο να έχει κλείσει το πακέτο έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος για το 2013 κάτω από τα 9 δισ. ευρώ, που αποτελούν τα πρόσθετα μέτρα που απαιτεί η τρόικα (έναντι των 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός). Παράλληλα, προσπαθεί να δοθεί το κύριο βάρος στην πρόσθετη περικοπή από το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πάντως, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου. Ενώ, τα φορολογικά έσοδα στο 9μηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στις Εφορίες (υπολογίζεται ότι οι «απώλειες» ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, τα οποία, πάντως, θα εγγραφούν, κατά πάσα πιθανότητα, στο 10μηνο).

Σημειώνεται ότι, μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία έπρεπε να έχει χορηγηθεί από τον Ιούλιο. Παράλληλα, εκκρεμεί μια δόση 5 δισ. ευρώ (που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να δοθούν στη χώρα επιπλέον 7,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger