ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα σε ένα χρόνο

Το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα σε ένα χρόνο

Written By Greekznews 3 on Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012 | 19:40
Οι συντάκτες μίας νέας αμερικανικής μελέτης δήλωσαν σήμερα ότι το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο προκειμένου να αποκτήσει ατομική βόμβα μέσα σε διάστημα δύο έως τεσσάρων μηνών και κατόπιν θα χρειαστεί οκτώ με δέκα μήνες για να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.

Το Ινστιτούτο για την επιστήμη και τη διεθνή ασφάλεια, μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση η οποία δημοσίευσε την έκθεση αυτή, έρχεται να υποστηρίξει τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λίον Πανέτα ο οποίος τον περασμένο μήνα είπε ότι «το Ιράν χρειάζεται περίπου ένα χρόνο για να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, αν η Τεχεράνη λάβει μια απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή».

Βασισμένη σε στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η έκθεση αναφέρει ότι «οι δύο έως τέσσερις μήνες της πρώτης φάσης χρειάζονται για να μπορέσει η Τεχεράνη να συγκεντρώσει τα 25 κιλά εμπλουτισμένου σε υψηλό βαθμό ουρανίου που είναι απαραίτητα για την κατασκευή της πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν μπορεί να επιδιώκει να αποκτήσει την ικανότητα παραγωγής αρκετού ουρανίου (για την κατασκευή όπλων) ταχύτερα από ό,τι οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα μπορούσαν να εντοπίσουν».

«Αν το Ιράν καταφέρει να παραγάγει αρκετό ουράνιο για ένα πυρηνικό όπλο, η διαδικασία που θα ακολουθήσει για να κατασκευάσει το όπλο μπορεί να μην είναι ανιχνεύσιμη πριν το Ιράν προβεί σε υπόγεια δοκιμή του ή πριν αποκαλύψει ότι το κατασκεύασε» προσθέτει η έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ο καλύτερος τρόπος για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να εξοπλιστεί με ένα τέτοιου είδους όπλο είναι να εμποδιστεί να συγκεντρώσει αρκετή ποσότητα πυρηνικού εκρηκτικού υλικού».
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger