ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Δεν επηρεάζουν το Ιράν οι δυτικές κυρώσεις

Δεν επηρεάζουν το Ιράν οι δυτικές κυρώσεις

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 | 01:20



Το Ιράν θα καταφέρει να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό του και να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2013 παρά τις κυρώσεις που του έχει επιβάλει η Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κυρώσεις έχουν πλήξει το Ιράν μειώνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας.

Πάντως μεγάλο μέρος της ανάλυσης του Ταμείου βασίζεται σε στατιστικές που του παρέχει η ιρανική κυβέρνηση, οι οποίες δεν κρίνονται αξιόπιστες από τους οικονομολόγους, ενώ η έκθεση είχε συνταχθεί πριν την κατάρρευση της ισοτιμίας του ριάλ έναντι του δολαρίου.

Στην έκθεσή του «Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική» (World Economic Outlook) το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ του Ιράν θα μειωθεί κατά 0,9% φέτος, έπειτα από την αύξηση 2% που είχε σημειώσει το 2011.

Εξάλλου ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 21,8% το 2013 από 25,2% που είναι φέτος, αν και πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πραγματικός πληθωρισμός ενδέχεται να ξεπερνά το 30%.

Η ανεργία, που φέτος θα φτάσει το 14,1%, θα αυξηθεί στο 15,6% το 2013. Αντίθετα, το Ιράν αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα 3,4% του ΑΕΠ του φέτος και 1,3% του χρόνου. Αν και πρόκειται για σημαντική μείωση σε σχέση με το πλεόνασμα του 2011, που είχε φτάσει το 12,5%, προβλέπεται ότι η οικονομία του Ιράν δεν θα υποστεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα από τις κυρώσεις που του έχει επιβάλει η Δύση.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger