ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Κλιμακώνεται η ένταση

Κλιμακώνεται η ένταση

Written By Ανώνυμος on Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 | 01:00



Η Τουρκία ανταπέδωσε τα πυρά μετά την προσγείωση συριακών όλμων σε ένα χωράφι στη νότια Τουρκία σήμερα, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Δαμασκό πως η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω από φόβο για πόλεμο αν προκληθεί. Είναι η τέταρτη μέρα των τουρκικών αντιποίνων για τα πυρά από συριακές δυνάμεις που σκότωσαν πέντε Τούρκους πολίτες την Τετάρτη.

Το επεισόδιο είναι το πιο σοβαρό διασυνοριακό επεισόδιο βίας στη σύγκρουση της Συρίας, η οποία ξεκίνησε ως μία εξέγερση για τη δημοκρατία αλλά έχει εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο με σεκταριστικούς τόνους. Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν κάποτε σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά στράφηκε εναντίον του έπειτα από τη βίαιη αντίδραση σε μια εξέγερση στην οποία περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Τουρκία έχει σχεδόν 100.000 σύρους πρόσφυγες σε καταυλισμούς στο έδαφός της, έχει δώσει καταφύγιο σε ηγέτες των ανταρτών και έχει ηγηθεί των εκκλήσεων στον Άσαντ να παραιτηθεί. Οι ένοπλες δυνάμεις της είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από της Συρίας. Ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή πως η χώρα του δεν θέλει πόλεμο αλλά προειδοποίησε τη Συρία να μην κάνει «μοιραίο λάθος» δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητά της. Η Δαμασκός έχει πει πως τα πυρά της έπληξαν την Τουρκία κατά λάθος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα πως η εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου για πιθανή δράση πέραν των συνόρών είχε στόχο να είναι αποτρεπτική. «Από τώρα και στο εξής, αν υπάρξει επίθεση στην Τουρκία θα καταπνιγεί», δήλωσε σε μία συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση TRT. Ο Νταβούτογλου είπε πως ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι θα έρθει στην Τουρκία προτού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκεφθεί την Άγκυρα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελάραμπι αποκάλεσε την αποστολή του Μπραχίμι «ουσιαστικά αδύνατη», σε συνέντευξή του σε μια εφημερίδα. Όταν ρωτήθηκε για τις προσπάθειες του κουαρτέτου Αίγυπτος-Σαουδική Αραβία-Τουρκία-Ιράν να επιλύσουν την κρίση, ο Ελάραμπι είπε: «Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει το Ιράν. Το σημαντικό είναι να πως τα πράγματα κινούνται».

Αντάρτες στη συριακή πόλη Χαλέπι δήλωσαν πως τα κυβερνητικά στρατεύματα προσπάθησαν σήμερα να επιτεθούν στη συνοικία Σαχούρ, αλλά απωθήθηκαν έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις. Ακτιβιστές σε όλη τη Συρία είπαν πως σημειώθηκαν μάχες σε πολλές πόλεις και περιοχές περιλαμβανομένης της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία και στην επαρχία της Δαμασκού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανέφερε πως τουλάχιστον 60 άνθρωποι, περιλαμβανομένων και 36 κυβερνητικών στρατιωτών, σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον τρεις γύροι που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία προσγειώθηκαν σήμερα στην επαρχία Γιαϊλανταγκί της Τουρκίας, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της τουρκικής επαρχίας Χατάι.

Ακόμη, είπε πως τα πυρά φαίνεται να εκτοξεύθηκαν από συριακές δυνάμεις με στόχο αντάρτες κατά μήκος των συνόρων. Δεν υπήρξαν απώλειες. Τούρκοι συνοριακοί στρατιώτες απάντησαν εκτοξεύοντας όλμους.

Δύο παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν στη Χατάι την Παρασκευή, όταν ο Ερντογάν απηύθυνε την προειδοποίησή του. «Εκείνοι που επιχειρούν να δοκιμάσουν την αποτροπή της Τουρκίας, την αποφασιστικότητα, την ικανότητά της, λέω εδώ πως κάνουν μοιραίο λάθος», είπε σε μια φιλοπόλεμη ομιλία ενώπιον πλήθους στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο, αλλά ούτε και είμαστε μακριά από πόλεμο. Αυτό το έθνος έχει φθάσει εδώ που είναι σήμερα έχοντας περάσει μέσα από διάφορους διηπειρωτικούς πολέμους».

Το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε συριακούς στρατιωτικούς στόχους την Τετάρτη και την Πέμπτη, σκοτώνοντας πολλούς σύρους στρατιώτες έπειτα από τον αρχικό φονικό βομβαρδισμό της Συρίας, Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την αρχική συριακή επίθεση. Η Ρωσία, πιστός σύμμαχος της Συρίας, ανέφερε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τη Συρία πως το πλήγμα στην Τουρκία ήταν ατύχημα αλλά ο Ερντογάν τις απέρριψε, λέγοντας πως συριακά πυρά έχουν πλήξει επανειλημμένα την Τουρκία.

Το συριακό πλήγμα την Τετάρτη στην πόλη Ακτσάκαλε ήταν διαφορετικού μεγέθους από προηγούμενα περιστατικά, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Η Τετάρτη ήταν διαφορετική. Υπήρξαν πέντε ή έξι γύροι στον ίδιο τόπο. Αυτός είναι ο λόγος που απαντήσαμε μερικές φορές για να προειδοποιήσουμε και να αποτρέψουμε. Για να πούμε στο (συριακό) στρατό να φύγει. Νομίζουμε πως πήραν το μήνυμα και έχουν υποχωρήσει από την περιοχή».

Από τότε η Συρία διέταξε τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας της να μην πηγαίνουν μέσα σε μια περιοχή 10 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα και τις μονάδες του πυροβολικού να μην εκτοξεύουν όλμους κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV. Η Συρία δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως μεγάλος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων έχει σταλεί στην περιοχή Οντζουπινάρ των συνόρων στην επαρχία Κιλίς.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger