ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Κρίσιμες προεδρικές εκλογές σήμερα στην Βενεζουέλα

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές σήμερα στην Βενεζουέλα

Written By Ανώνυμος on Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 | 21:50




Μεγάλη μέρα σήμερα για τη Βενεζουέλα καθώς θα πραγματοποιηθούν εκλογές, με τον Ούγκο Τσάβες συναντά για πρώτη φορά μεγάλες δυσκολίες, διεκδικώντας την προεδρία της χώρας, για τρίτη φορά.

Ο αντίπαλός του δηλώνει θαυμαστής του Βραζιλιάνου Λούλα Ντα Σιλβα, είναι μόλις 40 ετών και με πολιτική πορεία χωρίς ήττα.

Η προεκλογική εκστρατεία έκλεισε και χαρακτηρίστηκε ως η μάχη του Δαυίδ με το Γολιάθ.

Ο Τσάβες είναι από τους πιο γνωστούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική. Ήρθε στο προσκήνιο με την απόπειρα πραξικοπήματος το 1992 και 6 χρόνια μετά κέρδισε την Προεδρία στηριζόμενος στην οργή του κόσμου για την πολιτική ελίτ.

Παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της Βενεζουέλας, ο Τσάβες δεν έχει εξαλείψει τη φτώχεια, όπως υπόσχεται, και επικρίνεται ως συγκεντρωτικός. Είναι δημοφιλής για την τηλεοπτική του εκπομπή και τις σφοδρές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αστάθμητος παράγοντας είναι η μάχη του με τον καρκίνο.

Στο πρόσωπο του Ενρίκε Καπρίλες ο Τσάβες βρήκε τον πιο δύσκολο αντίπαλο στα 14 χρόνια της Προεδρίας του. Ο 40χρονος δικηγόρος και κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα έχει κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση στην καριέρα του.

Ποιος είναι όμως ο Καπρίλες; Προέρχεται από εύπορη οικογένεια και έχει ως πρότυπο τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα, ο οποίος προσέλκυσε τους ιδιώτες επενδυτές προωθώντας ταυτόχρονα κοινωνικά προγράμματα. Έχοντας την υποστήριξη όλης της αντιπολίτευσης, ο Καπρίλες επισκέπτεται πόρτα, πόρτα τους πολίτες, παίζει μαζί τους μπάσκετ και επιβλέπει δημόσια έργα.

Η μάχη για την προεδρία είναι τόσο απρόβλεπτη που οι πολίτες φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει σε χάος και διαδηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία έχουν αδειάσει από είδη πρώτης ανάγκης.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς φορείς, της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου να προετοιμαστούμε συναισθηματικά και να αποδεχθούμε τα αυριανά αποτελέσματα (της Κυριακής)», δήλωσε από το προεδρικό μέγαρο ο Τσάβες.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, «ο κόσμος δεν θα καταρρεύσει για κανέναν» είπε ο Τσάβες, μετά από τη συνάντησή του με τον Κάρλος Αλβάρεζ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας σαράντα μελών της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), που θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.

Αν και οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης έως και μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές έδιναν πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου υπέρ του Τσάβες, ο αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες, εμφάνισε σημαντική ανάκαμψη, μειώνοντας τη διαφορά από τον Τσάβες σε δέκα μονάδες.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger