ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ο Βενιζέλος «άδειασε» Παπακωνσταντίνου

Ο Βενιζέλος «άδειασε» Παπακωνσταντίνου

Written By Ανώνυμος on Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 | 00:10



Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

«Όταν αποχώρησα από το Υπουργείο είχα τη βεβαιότητα ότι το ΣΔΟΕ ή η ΕΥΠ είχαν το υλικό και με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε αντίγραφο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναφερόμενος στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η λίστα να έχει υποστεί αλλοίωση. «Δεν γνωρίζω αν στον κ. Διώτη δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο. Ο κ. Διώτης παρέλαβε το υλικό από τον κ. Παπακωνσταντίνου και γνώριζε αυτά που του είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν πιστεύω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ψέματα. Όμως επειδή το συγκεκριμένο υλικό είναι προϊόν υποκλοπής μπορεί να έχει αλλοιωθεί πρώτα από όλα από αυτόν που το υπέκλεψε. Στο γραφείο μου διατηρήθηκε το usb που άφησε στο γραφείο μου ο κ. Διώτης», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής το φλασάκι με τα ονόματα των 2.000 Ελλήνων καταθετών δόθηκε στον ίδιο από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη, ο οποίος μάλιστα του είπε ότι κατά την άποψή του το υλικό είναι παράνομο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. «Μου άφησε στο γραφείο μου το φλασάκι και μερικές τυπωμένες σελίδες με τυχαία ονόματα για να αποκομίσω μία εικόνα του υλικού. Κατά τη συνομιλία μας μου είπε ότι θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ότι από μία ματιά που έριξε στο υλικό δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα. Εφόσον ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε στην διάθεση του το υλικό αυτό και είχε καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση, δεν μπορώ εγώ ως Υπουργός Οικονομικών να έχω άλλη άποψη. Ο Υπουργός δεν είναι ούτε ελεγκτικό όργανο, ούτε διωκτική αρχή ούτε ανακριτικός υπάλληλος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ενώ συνέχισε :

«Με τον κ. Διώτη δεν ξανασυζητήσαμε το θέμα και εξάλλου για λόγους αρχής ουδέποτε ρώτησα το ΣΔΟΕ για την πορεία των ερευνών για κανένα θέμα».

Για πρώτη φορά μάλιστα από την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτεται ότι το συνολικό ποσό των καταθέσεων που περιλαμβάνονται ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ. «Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον κ. Παπακωνσταντίνου, μετά από πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του στο δελτίο ειδήσεων του μέγκα, να τον ρωτήσω για την λίστα και μου εξήγησε ότι τα 20 ονόματα που έστειλε προς διερεύνηση στο ΣΔΟΕ, στον κ. Καπελέρη, υπερκάλυπταν τα 2/3 του συνολικού ποσού που είναι 1,5 δις ευρώ». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού είναι ναυτιλιακό συνάλλαγμα το οποίο δεν μπορεί να φορολογηθεί.

Παράλληλα και εκτός από τους υπαινιγμούς για αλλοίωση της λίστας, άφησε αιχμές κατά του προκατόχου του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου επειδή κράτησε ο ίδιος την λίστα και δεν την παρέδωσε στο ΣΔΟΕ. «Το ΣΔΟΕ πρέπει να είναι κάτοχος του υλικού αυτού και αρμόδιο όργανο για να το αξιολογήσει είναι πάλι το ΣΔΟΕ. Δεν μπορεί ο Υπουργός να το αξιολογεί, είναι παρακινδυνευμένο, δεν είναι ορθό» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε επίσης αιχμές και για τις έρευνες που γίνονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς λέγοντας ότι «αν τα στοιχεία είχαν παραμείνει στο ΣΔΟΕ θα είχαν αποσταλεί στη Βουλή, ενώ η αποστολή στοιχείων στον Εισαγγελέα έχει αναγάγει το θέμα σε ποινικό».

Για την τύχη του υλικού αυτού στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι παρέμεινε στο γραφείο του «χωρίς να χρησιμοποιηθεί» και στη συνέχει αποχωρώντας από το Υπουργείο Οικονομικών οι γραμματείς του μάζεψαν τα πράγματα του, συμπεριλαμβανομένου και του υλικού αυτού.

«Όταν είδα πρόσφατα να δημιουργείται δημοσιογραφικός θόρυβος ήμουν σίγουρος ότι η λίστα υπήρχε στο ΣΔΟΕ ή στην ΕΥΠ. Μου τηλεφώνησε ο κ.
Διώτης και κου θύμισε τη συζήτηση μας τον Αύγουστο του 2011 και ότι είχε αφήσει ένα φλασάκι. Έπρεπε να με πιέσει για να θυμηθώ. Όταν γύρισα από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόμουν συνειδητοποίησα πως μου λέει ότι τα ΣΔΟΕ δεν έχει υλικό. Θεώρησα ότι παρά το γεγονός δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο πρέπει να είναι στην διάθεση της αρχής και το έστειλα στον Πρωθυπουργό στην κατάσταση που το είχε αφήσει σε εμένα ο κ. Διώτης».
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger