ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Οι υποψήφιοι - φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης

Οι υποψήφιοι - φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 | 22:20




Ρώσοι αντιφρονούντες και ιερωμένοι που εργάζονται για τη συμφιλίωση χριστιανών και μουσουλμάνων είναι μεταξύ των υποψηφίων-φαβορί για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο νικητής του οποίου θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Φέτος πάντως αυξημένες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει νικητής-έκπληξη. «Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η επιτροπή θα ήθελε να τιμήσει τα σημαντικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ευρώπη.

«Όμως καθώς η Αραβική Άνοιξη μετατρέπεται σε ‘φθινόπωρο’, αυτό γίνεται πιο δύσκολο, οπότε μια προσέγγιση θα μπορούσε να είναι να προτιμηθούν όσοι προωθούν τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εταιρεία στοιχημάτων Unibet θεωρεί φαβορί τη Μάγκι Γκόμπραν, μια καλόγρια που διευθύνει μια ιεραποστολή για παιδιά στο Κάιρο, δίνοντάς της 13% πιθανότητα να κερδίσει.

Ως πιθανοί νικητές αναφέρονται επίσης ο Πακιστανός φιλάνθρωπος και εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής Άμπντουλ Σατάρ Έντχι και οι Νιγηριανοί ιερωμένοι Τζον Οναϊγεκάν και Μοχάμεντ Σάαντ Αμπουμπακάρ που έχουν συμβάλει στην άμβλυνση των βιαιοτήτων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη χώρα τους.

Η επιτροπή Νόμπελ ενδέχεται να κάνει επίσης μια βράβευση σε ένδειξη αναγνώρισης του αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Μεταξύ των Ρώσων υποψηφίων περιλαμβάνονται η Σβιετλάνα Γκανούσκινα και η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, της οποίας προΐσταται, αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας» και ο αρχισυντάκτης του Αλεξέι Βενεντίκτοφ.

Άλλα ονόματα στη λίστα είναι ο Τζιν Σαρπ, ένας Αμερικανός συνταξιούχος καθηγητής πολιτικών επιστημών γνωστός για το έργο του υπέρ της μη βίαιης αντίστασης, και ο Αφγανός γιατρός και πολιτικός Σίμα Σάμαρ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο νικητής θα λάβει 8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (939.000 ευρώ), δύο εκατομμύρια λιγότερα από ό,τα ι πέρυσι, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τα οικονομικά της επιτροπής Νόμπελ.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger