ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Πρόταση Ρομπάι για ενιαίο προϋπολογισμό σε Ευρωζώνη

Πρόταση Ρομπάι για ενιαίο προϋπολογισμό σε Ευρωζώνη

Written By Greekznews 3 on Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012 | 01:00


 

Την έκθεσή του για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η πρόταση Ρομπάι θα τεθεί επί τάπητος στην ευρωπαϊκή Σύνοδο της 18ης και 19ης Οκτωβρίου και αφορά σε έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

«Μια από τις λειτουργίες του θα ήταν να διευκολύνει την προσαρμογή από τα σοκ που επηρεάζουν μόνο κάποιες χώρες, επιτρέποντας αυτά να απορροφηθούν ως ένα σημείο σε κεντρικό επίπεδο», σημειώνει ο κ. Ρομπάι.

Άλλος στόχος του ειδικού αυτού προϋπολογισμού είναι «η διευκόλυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική της ανάπτυξης».

Ένας κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης δε θα έχει τον ίδιο σκοπό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος «είναι ένα όργανο διαχείρισης κρίσεων», εξηγεί ο κ. Ρομπάι.

Η απορρόφηση των σοκ θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας «περιορισμένης δημοσιονομικής αλληλεγγύης» με «στοιχεία επιμερισμού των κινδύνων», διευκρινίζει ο ίδιος.

Χωρίς να φτάσει μέχρι το σημείο να μιλήσει ανοικτά για ευρωομόλογα, μια ιδέα που αντιμετωπίζεται εχθρικά από τη Γερμανία, ο κ. Ρομπάι εξηγεί ότι «ένα στοιχείο κλειδί» του κεντρικού προϋπολογισμού «θα είναι η δυνατότητα να δανείζεται».

Στην έκθεση αυτή ο πρόεδρος της Ε.Ε. προτείνει να εξεταστεί η ιδέα «της σύμπραξης κάποιων εργαλείων βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κρατών, όπως για παράδειγμα η έκδοση βραχυπρόθεσμων ευρωπαϊκών εντόκων ομολόγων (Treasury Bills) σε μια περιορισμένη και υπό προϋποθέσεις βάση».

Ο κ. Ρομπάι εξάλλου προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών με «πλήρως καθορισμένες δημοσιονομικές ευθύνες».
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger