ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Σχεδίασε εσύ τους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Σχεδίασε εσύ τους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 | 16:10




Μια καινοτόμα πρωτοβουλία που βάζει τους δημότες σε ρόλο πρωταγωνιστή στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του αστικού περιβάλλοντος και του σχεδιασμό των οδών της περιοχής τους, διοργανώνει σήμερα Σάββατο ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη ΧΑΝΘ, την ενεργή συμμετοχή της πρώτης Δημοτικής Κοινότητας και φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Πρόκειται για το Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού με τίτλο «Είμαι Πολίτης όχι απλά Κάτοικος» που αρχίζει τη δράση του το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012, το πρωί (από τις 11 το πρωί έως τις 14.00) υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη.

Συγκεκριμένα μέλη του εργαστηρίου θα βρίσκονται στις οδούς Φιλικής Εταιρείας και Χρυσοστόμου Σμύρνης όπου θα αποτυπώνουν τις ανάγκες και επιθυμίες των πολιτών σχετικά με το σχεδιασμό των συγκεκριμένων οδών. Επίσης στις γωνίες Χρ. Σμύρνης με Τσιμισκή και Φιλικής Εταιρείας με Τσιμισκή θα βρίσκονται σταντ για περαιτέρω ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου συμμετοχικού σχεδιασμού και διαλόγου για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της πόλης μας, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε τρία στάδια:

Το 1ο στάδιο, 6 Οκτωβρίου 2012, 11πμ-2μμ, περιλαμβάνει την άμεση ενεργό συμμετοχή των πολιτών και την αποτύπωση των επιθυμιών και αναγκών τους σχετικά με έναν συγκεκριμένο ανοιχτό δημόσιο χώρο που προτείνεται για επανασχεδιασμό, τμήμα της οδού Φιλικής Εταιρείας, μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Μανουσογιαννάκη. Επίσης περιλαμβάνει μια αποτίμηση από τους ίδιους τους πολίτες, της αστικής παρέμβασης του Δήμου Θεσσαλονίκης στις οδούς Χρ. Σμύρνης και Φιλικής Εταιρείας. Οι δημόσιοι αυτοί χώροι έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι δράσεις στις παραπάνω οδούς θα μετατεθούν μια εβδομάδα αργότερα.

Το 2ο στάδιο περιλαμβάνει την ανάλυση των αποτελεσμάτων των δράσεων στους δρόμους ενδιαφέροντος, από φοιτητές του μαθήματος «Εισαγωγή στον Αστικό Σχεδιασμό, Μεθοδολογία, Ανάλυση, Απεικονίσεις», του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Έπειτα, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Νικολάου Καλογήρου, σε συνεργασία με την υποψήφια διδάκτορα Αθηνά Χριστίνα Συράκου, του Β’ Τομέα Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, φοιτητές θα κληθούν να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν ως βάση τα αποτελέσματα των δύο αυτών δράσεων στις σχεδιαστικές τους προτάσεις.

Το 3ο στάδιο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στο φουαγιέ Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με τη δημόσια παρουσίαση των προτάσεων και την ενθάρρυνση ενός δημόσιου διαλόγου επί του θέματος.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση:
faceboook: www.facebook.com/Symmetexo
τηλ: 2310241007, εσωτ.884
email: socialaction@ymca.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger