ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, τονίζει ο Μανιτάκης Η αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν έχει σκοπό τις απολύσεις.

Θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, τονίζει ο Μανιτάκης Η αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν έχει σκοπό τις απολύσεις.

Written By Ανώνυμος on Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 | 23:00



Πολιτικός σχεδιασμός και πολιτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, λίστα Λαγκάρντ, πολιτική και επικοινωνιακή χρήση εναντίον του ΠΑΣΟΚ, φοροδιαφυγή, διαπραγμάτευση με την τρόικα και τραπεζικό σύστημα είναι τα κύρια σημεία της δευτερολογίας του Βαγγέλη Βενιζέλου στη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματος.
Αναλυτικά:
1. Πολιτικός σχεδιασμός και πολιτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ
Έχουμε υποχρέωση να μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ σε  ένα θεσμικό δημοκρατικό κόμμα που δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Θέλω να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική καμπάνια προσέγγισης της κοινωνίας και ανασύστασης της παράταξης.
Ο κόσμος θέλει να έχουμε μέτωπο με μια κατηγορία στελεχών μας που είναι πολύ μακριά απ’ αυτό που θέλει η κοινωνία και η κοινή γνώμη. Και δεν θέλει να βλέπει ότι διατηρούμε όλους τους δεσμούς με το παρελθόν. Θέλει να δει ότι κόβουμε γέφυρες με μια κατηγορία αντιλήψεων, νοοτροπιών, πρακτικών και προσώπων.
Θα περάσει η μεταβατική φάση στην οποία στην πραγματικότητα υπάρχουν δυο νομιμοποιημένα όργανα στο ΠΑΣΟΚ: Η Κ.Ο. και ο Πρόεδρος επειδή έγινε η διαδικασία της άμεσης εκλογής. Έχουμε υποχρέωση εμείς εδώ να οδηγήσουμε τα πράγματα στην πλήρη θεσμική τους μορφή. Με ένα ΠΑΣΟΚ σοσιαλδημοκρατικό, ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει αυτή την προοδευτική, ευρωπαϊκή αντίληψη.
Έχετε αναλάβει την ευθύνη να συντονίσετε ομάδες πολιτικού συντονισμού για κάθε αντικείμενο. Αυτό ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει με επίκεντρο την Κ.Ο. και το βουλευτή που είναι στην πραγματικότητα ο αρμόδιος για ένα τεράστιο χώρο. Πρέπει η καθεμιά και ο καθένας σας να έχει γνώση του αντικειμένου του και να είναι έτοιμος για πρωτοβουλίες, προτάσεις, ιδέες, πιο πολύ απ’ ό,τι ο υπουργός.
2. Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
Δεν διανοήθηκα ποτέ στην πολιτική μου διαδρομή να κάνω δημαγωγική και σκανδαλολογική διαχείριση οποιουδήποτε θέματος. Πάντοτε χειρίζομαι τα θέματα με θεσμική σοβαρότητα.
Δεν έχει καμία σημασία το αν η λίστα αυτή ήταν νομίμως επεξεργάσιμο αρχείο, ή όχι. Σημασία είχε ότι είχε πληροφορίες και δεν υπέθεσα ποτέ ότι 9 μήνες μετά την παραλαβή της (7 μήνες την είχε στα χέρια του ο κ. Παπακωνσταντίνου και 2 μήνες ο κ. Διώτης) δεν θα είχαν αντιληφθεί όλες οι αξιοποιήσιμες πληροφορίες. Δεν θέλει παρά μόνο λίγες ώρες για να αντλήσεις πληροφορίες σωστές.
Είναι λυτρωτικό να έρθει αυτή η περιβόητη λίστα που είναι υλικό μη επεξεργάσιμο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
3. Πολιτική και επικοινωνιακή χρήση εναντίον του ΠΑΣΟΚ
Η πολιτική και επικοινωνιακή χρήση της λίστας γίνεται με τον πιο χυδαίο τρόπο εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως γίνεται για να αποδυναμωθεί η πολιτική μας θέση από κάποιους που πιστεύουν ότι αυτό ευνοεί τη ΝΔ και την Κυβέρνηση και από κάποιους άλλους που πιστεύουν ότι έτσι αποδυναμώνεται η Κυβέρνηση ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συνεργασία. Μπορεί να είναι και τα δύο. Μπορεί να είναι μια διασταύρωση τακτικών.
Υπάρχουν και όλοι αυτοί που σαν τους καλικάντζαρους χαίρονται μέσα στην ευρύτερη υποτίθεται παράταξη, κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα και διαχωρίζουν την θέση τους. Λες και είχαν μια πραγματική θέση μέσα στην παράταξη. Τεχνητή ήταν η θέση τους, δοτή και τώρα ρωτάνε «τι έγινε στο κράτος, τι έγινε εδώ, τι έγινε εκεί»; Αυτοί είναι οι αειπάρθενοι για τους οποίους μίλησα χθες. Αλλά εμείς είμαστε όπως είπα η φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτος της παράταξης.
Με θλίβει το γεγονός ότι αντί κάποιοι που μπορούν να συμβάλουν στην διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και να ανταποκριθούν στις επανειλημμένες προσκλήσεις που κάνουμε, θεωρούν ότι έχουν βρει το μυστικό της εθνικής σωτηρίας. Αυτό το βρίσκω σχεδόν ακατανόητο πραγματικά και αρκούμαι να πω αυτό.
4. Τι έχουμε κάνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Κατά τη θητεία μου στο ΥΠΟΙΚ:
Ετοιμάσαμε για υπογραφή τη συμφωνία με την Ελβετία μετά από πολύ κόπο και πολύ διαπραγμάτευση.
Αξιοποιήσαμε τη λίστα του Λιχτενστάιν.
Φτιάξαμε τη λίστα των Ελλήνων που έχουν αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο.
Διαμορφώσαμε τη λίστα των 54.000 εμβασματούχων της επίσημης περιόδου της κρίσης.
Ήραμε το τραπεζικό απόρρητο
Διατάξαμε τις μεγάλες διασταυρώσεις.
Στείλαμε τα ονόματα στη Βουλή.
Αναρτήσαμε στο διαδίκτυο τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών του δημοσίου.
Αρχίσαμε τις συλλήψεις μεγάλων οφειλετών με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Πετύχαμε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής; Όχι βεβαίως. Διότι ασχοληθήκαμε με το ζήτημα αυτό μεσούσης της κρίσης. Και όταν ο ΣΔΟΕ πηγαίνει να κάνει ελέγχους υφίσταται αντιδράσεις.  Το φαινόμενο της Ύδρας εξέθεσε διεθνώς τη χώρα.
Δεν υπάρχει κοινωνικό υπόστρωμα που να επιτρέπει στράτευση όλων των Ελλήνων στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Είμαστε μια χώρα όπου μόνον 25.000 άτομα δηλώνουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Μόνον 109.000 άτομα δηλώνουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου δηλώνουν μόνο 47 Έλληνες.
5. Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τη διαπραγμάτευση
Δεν διατύπωσα σήμερα μια άλλη στρατηγική. Είπα αυτά που λέω πάντα. Από την στιγμή που ανέλαβα, στις δύο προεκλογικές εκστρατείες και μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης.
Υπάρχει μια λογική που λέει ότι τα πράγματα είναι εύκολα, ας πάρουμε τα μέτρα όσα είναι και μετά θ’ ανοίξει αυτομάτως ο ορίζοντας, θα καθαρίσει το τοπίο, θα είναι εύκολα τα πράγματα, θα μπούμε στη περίοδο της ανάκαμψης σχεδόν αυτόματα και όλα θα γίνουν με μια ταχύτητα  η οποία είναι εκπληκτική και θα αρχίσουμε να αναδιανέμουμε το πλεόνασμα που θα παράγει η χώρα.
Αυτή είναι μια προσέγγιση η οποία, κατά την γνώμη μου, δεν είναι ρεαλιστική, είναι υπεραισιόδοξη. Όταν επέμενε ο κ. Σαμαράς στην άποψη να δεσμευτούμε για συγκεκριμένο κατάλογο μέτρων 11,5 δις και μετά να θέσουμε τα άλλα θέματα αρχίζοντας από τη παράταση, είπα «εντάξει, να πάρουμε τα μέτρα, να δηλώσουμε την ετοιμότητά μας να πάρουμε τα μέτρα αυτά, αλλά να έρθει ένα ολοκληρωμένο αφήγημα στη Βουλή, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», άρα να έρθει το πακέτο των μέτρων και τα αντίρροπα πακέτα τα οποία πράγματι βγάζουν την χώρα εν δυνάμει από την περιδίνηση.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και ότι είναι αποφασισμένοι να διασώσουν την Ελλάδα. Είναι μια εκτίμηση προς απόδειξη. Τα πράγματα στην Ευρώπη είναι πάντα πολύπλοκα, αντιφατικά,  αργά. Σας παρουσίασα την εικόνα που έχω εγώ για τους συσχετισμούς.
Δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι «θα δω τα μέτρα και θα κρίνω πώς θα τοποθετηθώ». Όχι. Θα δούμε τα μέτρα όλοι μαζί και θα πάρουμε μια συνολική απόφαση της Κ.Ο. Δεν υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο ευαίσθητοι και κάποιοι που δεν είναι. Κάνουμε μια εθνική προσπάθεια όλοι μαζί. Και έτσι πρέπει να κινηθούμε. Εκτιμώ την ευαισθησία όλων, αλλά ευαίσθητοι είμαστε όλοι και πρέπει να είμαστε μια γροθιά στο θέμα αυτό.
Προσφέρουμε αυτή τη στιγμή μεγάλη υπηρεσία στη χώρα, μεγάλη υπηρεσία στον πρωθυπουργό λέγοντας τι πρέπει να γίνει και είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε. Λέμε αυτό που βοηθάει την κυβέρνηση, που βοηθάει την χώρα, που βοηθάει την κοινωνία και την οικονομία. Πρέπει να πάμε και να πούμε στους εταίρους μας: «Άλλο στήριξη, άλλο τιμωρία. Προσέξτε είμαστε στο όριο της κοινωνικής και δημοκρατικής αντοχής. Προσέξτε η Ελλάδα γίνεται εργαστήριο για την ανάδειξη της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού. Προσέξτε γιατί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τρεις μήνες μετά τις εκλογές έχει κρίση εμπιστοσύνης».
Έχουμε ανάγκη από μια συμφωνία εσωτερική και  από μια συμφωνία εξωτερική. Έχουμε ανάγκη από ένα πακέτο μέτρων που να είναι οριστικό, ισορροπημένο, τελευταίο. Να μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορέσαμε να κάνουμε, όσο μικρότερο μπορέσαμε να το κάνουμε, όσο πιο δίκαιο μπορέσαμε να το κάνουμε και είναι το τελευταίο.
Πρέπει να οριστικοποιηθεί η οροφή του πακέτου. Να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο μη οριζόντιος, αλλά εσωτερικά δίκαιος χαρακτήρας του. Να τηρηθούν τα ελάχιστα όρια που διαμορφώνουν το κλίμα σε σχέση με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μίλησα για τον ΟΓΑ, για τα αναπηρικά επιδόματα, για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς να προσδιορίζουμε το όριο, για όχι ισοπεδωτική φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων.
Πρέπει ένα μεγάλο μέρος του πακέτου να είναι κρατικές δαπάνες, να είναι λειτουργικές δαπάνες των Υπουργείων, γιατί εδώ κινδυνεύει να μεταφερθεί όλο σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Πρέπει να έχουμε το κοινωνικό πακέτο με πόρους πραγματικούς από το Κοινωνικό Ταμείο και μεταφορά πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Το πακέτο των μέτρων για να εμφανιστεί στη Βουλή πρέπει να συνοδεύεται από την παράταση, αλλά από πραγματική παράταση, γιατί εδώ γίνεται ένα παιχνίδι μεταξύ παράτασης και ρύθμισης της μετά το πρόγραμμα περιόδου. Γιατί την παράταση την θέλουμε για να απλώσουμε τα μέτρα. Εάν τα μέτρα είναι όλα το 2013 και το 2014, με 11 δισ. ευρώ την μια χρονιά, 2 δισ. ευρώ την άλλη και αφήνουμε κενά τα επόμενα χρόνια για να βάλουμε παραπάνω μέτρα, αυτό δεν είναι παράταση. Άρα θέλουμε μια κανονική παράταση.
Θέλουμε μια δέσμευση ότι θα υπάρξει πλήρης και άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5δις. Γιατί για φανταστείτε να ψηφίσουμε και μετά από τρεις μήνες να πρέπει να γίνει νέα αξιολόγηση και να πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα για να καλύψουμε τις υστερήσεις;
Πρέπει να μας απελευθερώσει η γραφειοκρατία των Βρυξελών για να μπορέσουν να γίνουν τα δημόσια έργα, οι αυτοκινητόδρομοι, οι επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις. Καμία ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην πραγματικότητα εάν δεν συμφωνήσει ο κ. Αλμούνια, ο κ. Μπαρνιέ, γιατί περνάνε αυτά από όλες τις Γενικές Διευθύνσεις.
Πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε καλά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε σχέση με τους μικρομεσαίους, αλλά πρέπει να μπει στα έργα.
Πρέπει να πάμε στο κεντρικό σημείο που είναι η ρευστότητα και το μεγάλο θέμα των τραπεζών. Πρέπει να πάρουμε 31,5 δισ. ευρώ που είναι όλη η δόση. Τα 25 δισ. ευρώ είναι της ανακεφαλαιοποίησης για να μείνουν 6,5 δισ. ευρώ για να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς να έχουν μείνει καθόλου λεφτά για επαναγορά χρέους στην δευτερογενή αγορά αντί της μείωσης των εντόκων γραμματίων.
Θέλουμε μακροοικονομικό πλαίσιο, θέλουμε νέα εξίσωση. Πρέπει να συμφωνήσουμε σ’ αυτά τι θα πούμε στον κόσμο, εάν δεν τα θέσουμε αυτά τώρα και δεν πάρουμε απαντήσεις;
Όσα είναι εκτός πακέτου,  είναι όροι επιβίωσης:
Εάν δεν τεθεί θέμα μείωσης του χρέους, δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος αριθμητικά.
Εάν δεν πάρουμε αναπτυξιακό πακέτο, δεν βγαίνει η οικονομία από την ύφεση.
Εάν δεν πέσει χρήμα στην αγορά και δεν αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας, δεν κινείται ο τροχός.
Εάν δεν πάρουμε σοβαρά μέτρα κοινωνικής προστασίας, θα χάσουμε πλήρως την κοινωνική συνοχή.
Δεν είναι δυνατόν να αφήνεται η αντιπολίτευση ελεύθερη σε ένα γήπεδο ανεύθυνης κριτικής. Έπρεπε να είχε ενημερωθεί πλήρως και έπρεπε να είχε κληθεί να βοηθήσει.  Και ας αρνηθεί, ας υπονομεύσει. Αλλά η πρόσκληση για ενημέρωση και βοήθεια πρέπει να είναι διαρκής.
6. Οι Τράπεζες
Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η συμμετοχή του κράτους θα γίνει με κοινές μετοχές, όταν έχουμε ανακεφαλαιοποίηση. Έγινε μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις μου με την Τρόικα για να φθάσουμε από τις προνομιούχες στις κοινές μετοχές μετά ψήφου και να έχουμε την Γενική Συνέλευση. Και τώρα ούτως ή άλλως έχουμε τον Επίτροπο και έχουμε και τη συνέλευση των προνομιούχων μετόχων.
Το τραπεζικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά την επόμενη σύντομη περίοδο. Οι τράπεζες που θα παραμείνουν θα είναι λίγες. Και βεβαίως η διοίκηση όλων των τραπεζών στην πραγματικότητα θα ασκείται από το κράτος.
Εάν μας πουν ότι παίρνουν το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης πάνω τους και δεν το παίρνει πάνω του ο ελληνικός λαός, έχουμε την αξίωση από το EFSF που θα πάρει τις μετοχές να τις διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο και να ορίσει  ανθρώπους της δικής του εμπιστοσύνης για να διοικούν τις τράπεζες. Διότι εάν θέλουμε η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει απευθείας από το EFSF το πακέτο μετοχών θα το πάρει το EFSF.
Δεν είναι στόχος μας η κρατικοποίηση των τραπεζών. Στόχος μας είναι οι τράπεζες και οι μετοχές αυτές, κάποια στιγμή όταν μπορέσει η οικονομία να τις επαναδιαθέσει στην αγορά.
Το μήνυμά μας είναι ότι θέλουμε οι τράπεζες να είναι υπό δημόσιο έλεγχο εφόσον ανακεφαλαιοποιούνται με δημόσιο χρήμα.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger