ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » , » Πρόεδρος Χριστόφιας – Δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο που να ακυρώνει την ΑΤΑ…

Πρόεδρος Χριστόφιας – Δεν πρόκειται να υπογράψει μνημόνιο που να ακυρώνει την ΑΤΑ…

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 | 16:00

Χρεοκοπημένη χαρακτήρισε τη μέθοδο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά την... επίσκεψή του στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η ακύρωση των κοινωνικών κατακτήσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι απαράδεκτη. Αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες για το μέλλον της Ευρωζώνης, της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας και για το αν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για μια συνολική πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα, ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ο ίδιος έχει δώσει μάχη στο Συμβούλιο για να αλλάξει γραμμή η ΕΕ, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει τη χρεοκοπία της νεοφιλελεύθερης μεθόδου αντιμετώπισης. «Ριχνόμαστε ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση, και ζητούν και πάλι ζητούν», είπε, τονίζοντας ότι πρόκειται για φαύλο κύκλο και πρόσθεσε «έχουμε περάσει από το Συμβούλιο απόφαση ότι θα περάσουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχουν δύο γραμμές αυτή τη στιγμή». Διαβάστε περισσότερα και σχολιάστε.

«Η μία γραμμή είναι αυτή που αποφάσισε πρόσφατα τον Ιούνιο το Συμβούλιο και η άλλη είναι η γραμμή της Τρόικας, η οποία είναι εξοντωτική».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, θα επιμείνει στις κόκκινες γραμμές όσον αφορά την ΑΤΑ και το 13ο μισθό, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να αυτοακυρωθώ και ως άτομο, αλλά να ακυρώσω και τις κατακτήσεις, που ήμουν μπροστάρης από το 1944, όπου και κερδήθηκαν αυτές οι κατακτήσεις, ήταν το κόμμα μου, δηλαδή το Λαϊκό Κίνημα. Εμείς δεν τους λέμε απλώς ένα «όχι», δίνουμε και αντιπροτάσεις, τις επεξεργαζόμαστε και είμαστε στο τελικό στάδιο, οι οποίες θα κάνουν εξοικονομήσεις, τόσες όσες θέλουν και αυτοί, με ισοδύναμα μέτρα, αλλά δεν μπορείς να πεις στον άλλο ότι 13ο μισθό δεν έχει, σημαίνει ότι το παζάρι το παράλυσες».

Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει τέτοιο μνημόνιο, που να ακυρώνει την ΑΤΑ ή μέτρα που έχουν ζητήσει, όπως ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών. Τόνισε ότι «οι κερδοφόροι Ημικρατικοί Οργανισμοί είναι ένα συνεχές, ετήσιο εισόδημα για το κράτος, για την εκάστοτε κυβέρνηση. Άμα πας εφάπαξ να τους πουλήσεις, θα πάρεις ένα ποσό, θα το ξοδέψεις και τελειώσαμε. Άρα ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι να ευνοηθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «δεν είναι μόνο τα φοροεισπρακτικά, είναι και οι αποφάσεις για περισσότερη λιτότητα, δηλαδή η ακύρωση κοινωνικών κατακτήσεων του κόσμου και κοινωνικών δικαιωμάτων και μάλιστα κατά τρόπο οριζόντιο, χωρίς διάκριση. Αυτό είναι απαράδεκτο, διότι είναι γνωστό ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι δεν θίγονται στην ουσία».

Αναφερόμενος στα όσα υποστηρίζονται για τις χώρες του νότου, είπε «το νέο παραμύθι, η νέα ιστορία, ότι οι λαοί του Νότου είναι λαοί του ραχατιού, εμείς στην Κύπρο το θεωρούμε προσβολή και το είπα και στους ηγέτες της ΕΕ, αλλά και στην Τρόικα», θυμίζοντας ότι «οι Κύπριοι αναστήλωσαν την οικονομία το 1974 μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια, κάνοντας φοβερές θυσίες, ένεκα της εισβολής, της κατοχής και της καταστροφής του 70% του οικονομικού δυναμικού της χώρας».

Όπως είπε, «λέμε εμείς, λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Επιτροπή, στο Συμβούλιο ότι χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ένωσης είναι η αλληλεγγύη. Πού είναι η αλληλεγγύη; Αν αυτή είναι αλληλεγγύη, τότε το αντίθετό της τι είναι στο τέλος της μέρας; Συνεπώς, είτε θα περάσουμε σε πραγματική αλληλεγγύη, να βοηθήσουμε τους λαούς να βγουν από την κρίση, την οποία δεν την δημιούργησαν οι λαοί, δεν την δημιούργησαν οι απλοί άνθρωποι, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο την έχει δημιουργήσει».

Αναφερόμενος στο αν θα υπάρξει πολιτική λύση με ένα νέο κούρεμα, για όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, δεν ήταν σε θέση να κάνει πρόβλεψη, σημείωσε ωστόσο ότι «έγινε ένα κούρεμα το οποίο είναι της τάξης του 75%, κουρεύτηκε και η κυπριακή οικονομία από αυτό, τι να πω άλλο. Άμα κουρευτούμε κι άλλο, θα μείνουμε χωρίς μαλλιά. Δεν μπορώ να πάρω θέση λέγοντας ότι έχω πληροφορίες για νέο κούρεμα. Πρέπει να δείξουμε κατανόηση στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει η απεξάρτηση των κυπριακών τραπεζών από τις ελληνικές τράπεζες, που θα δημιουργήσει διαφορετικά δεδομένα στο χρέος της Κύπρου ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθούν τρόποι για να γίνει αυτή η κίνηση, σημειώνοντας ότι «όντως αν προχωρήσει η απεξάρτηση, αυτό θα σημαίνει ότι οι ανάγκες για κεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα πέσουν στο ήμισυ και θα είναι δυνατόν για την οικονομία της Κύπρου να αφομοιώσει αυτήν την κατάσταση».

Όπως είπε, «εγώ θεωρώ ότι αυτό που έγινε με τις τράπεζες είναι ένα έγκλημα. Ο απλός ο άνθρωπος τι φταίει, έχει τις καταθέσεις του, έχει από αυτά που μάζευε, λίγα λεφτά και γι’ αυτό λέω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες, διαφορετικά μπορεί να υπάρχει και διαφορετική άποψη» και πρόσθεσε ότι αυτά τα ζητήματα είναι μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδας και Κύπρου των οποίων οι σχέσεις είναι «αδελφικές σχέσεις». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε σε αυτό το σημείο την ευγνωμοσύνη του στις ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς όπως είπε «στο εσωτερικό τίποτε καλό δεν βρίσκουν στους χειρισμούς που κάνω για το Κυπριακό για παράδειγμα, ενώ οι ελληνικές Κυβερνήσεις παίρνουν μία ανάσα μαζί μας, διότι οι χειρισμοί που κάνουμε είναι χειρισμοί που μας βγάζουν από τα αδιέξοδα και τελικά θα μπορούσαν, αν η Τουρκία έδειχνε καλή θέληση, να έχουμε και λύση μέχρι αυτή τη στιγμή. Συνεπώς, είμαι ευγνώμων στις ελληνικές Κυβερνήσεις για την πραγματικά αμέριστη συμπαράσταση σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα».
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger