ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Πολιτική λύση στο αδιέξοδο των "τροϊκανών" αναζητά ο Σαμαράς

Πολιτική λύση στο αδιέξοδο των "τροϊκανών" αναζητά ο Σαμαράς

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 | 17:40


«Κύριοι, η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε. Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Τα υπόλοιπα θα τα πω με τους πολιτικούς προϊσταμένους σας».
Με αυτή τη φράση ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται ότι έκλεισε, σε αυστηρό ύφος, τη συνομιλία με τους εκπροσώπους της Τρόικα, χθες το απόγευμα. Είχε προηγηθεί η κίνηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν να υψώσει τον τόνο της φωνής του και να κάνει υποδείξεις προς την ελληνική Κυβέρνηση με τεντωμένο το δάκτυλο, εκνευρίζοντας τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς, βλέποντας την αδιαλλαξία των "τροϊκανών", εκτός του κ. Τόμσεν και των Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ, αποφάσισε να σταματήσει μια σύσκεψη που πήγε να εξελιχθεί σε επίδειξη δύναμης από τους πιστωτές, οι οποίοι φέρονται ότι επέδειξαν πρωτοφανή αγένεια στο θεσμό του Έλληνα Πρωθυπουργού, μη συμφωνώντας με το πακέτο των μέτρων που ενέκριναν οι κυβερνητικοί εταίροι.

Ο πρωθυπουργός, μετά από την αδιέξοδη συνάντηση διάρκειας μόλις 35 λεπτών, αποφάσισε να αναλάβει δράση και να επιχειρήσει ο ίδιος να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, που εξελίσσεται σε θρίλερ, και να δημιουργήσει συνθήκες για να υπάρξει η έγκριση του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών του με Ευρωπαίους ηγέτες, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στις συζητήσεις με την Τρόικα και έχοντας ως επιπλέον στοιχείο και το ναυάγιο στη συνάντηση των τροϊκανών, νωρίτερα, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με κεντρικούς παίκτες στη σκακιέρα, καθώς κυρίαρχη ήταν η λογική στο επιτελείο του πως «πλέον απαιτείται πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ο πρωθυπουργός άνοιξε «γραμμή επικοινωνίας», επιδιώκοντας μια πολιτική λύση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», να συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αλλά και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ενώ πιθανολογείται ότι θα επικοινωνήσει και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του κ. Σαμαρά είναι ότι η ελληνική πλευρά έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν με βάσει και τις αντοχές της κοινωνίας, στο επίπεδο των περικοπών. Επίσης δίνεται μεγάλη σημασία και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ επισημαίνεται και το πολιτικοκοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα με έμφαση στην απειλή της κοινωνικής έκρηξης και της ενίσχυσης των άκρων.

Οι προσπάθειες του κ. Σαμαρά, μετά την στάση της Τρόικα να μην αποδέχεται μέτρα ύψους 2 - 2,5 δισ. ευρώ, επικεντρώνονται στον άξονα Βερολίνο - Παρίσι και στόχος είναι να εξασφαλισθεί μία πολιτική απόφαση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

Όλα κυριολεκτικά είναι στον αέρα και είναι αμφίβολο αν και πότε θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Τρόικα και, συνεπώς, αν στη Σύνοδο Κορυφής υπάρξει η έκθεση των τροικανών που φέρονται να μην υιοθετούν τις περικοπές που προτείνει η ελληνική πλευρά για την Υγεία, την Άμυνα, αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επίσης, ζητάνε την κατάργηση των δώρων και στις συντάξεις του ΟΓΑ, τη μείωση στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και κάτω από τα 1000 ευρώ, άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με το άνοιγμα όλων των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και μείωση του δημόσιου τομέα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο καταγράφεται προβληματισμός μήπως και η τελική απόφαση για την Ελλάδα, παραπεμφθεί για μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, δηλ. περί τα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου που θα επιφέρει και μετάθεση της εκταμίευσης της δόσης.

«Εμείς, ως Κυβέρνηση, επιδείξαμε πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα. Δεν θα μας τινάξουν στον αέρα μια μεγάλη προσπάθεια» τόνισε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά που αναμένεται να έχει και νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους εκπροσώπους της ΕΕ και δεν αποκλείεται, εάν χρειαστεί, να υπάρξει και επίσκεψη εξπρές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο κ. Σαμαράς, στις 4 Οκτωβρίου, θα βρίσκεται στο Παρίσι για να μιλήσει σε διεθνές φόρουμ της International Herald Tribune, με θέμα «αποκαθιστώντας την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια σκηνή» και δεν αποκλείεται λόγω των εξελίξεων να έχει και επαφές με την ηγεσία της Γαλλίας και να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συναντήσεων σε Βερολίνο και Βρυξέλλες.

Παρά τα προβλήματα, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και κρατούν χαμηλούς τόνους. Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά την αποχώρηση των τροϊκανών από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι είναι μια εργώδης διαβούλευση που συνεχίζεται, αρνήθηκε ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και μίλησε, αόριστα, για διαρκείς επαφές του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Γίνονται διαβουλεύσεις πάνω στη δέσμη μέτρων που τους έχουμε στείλει. Έχουν ζητήσει διευκρινίσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται» είπε ο κ. Στουρνάρας που θα συναντηθεί την Τετάρτη με την Τρόικα.

Για την εμπλοκή ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την Κυβέρνηση, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ενώ παραμένει ανοικτό ακόμα εάν θα υπάρξει νέα σύσκεψη των κυβερνητικών για να εξεταστεί η στρατηγική της ελληνικής πλευράς υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημειώνουν ότι, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της Τρόικα, λαμβάνει χώρα και πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο.

Ακόμη, υπογράμμιζαν με έμφαση ότι η πολιτική κίνηση του πρωθυπουργού έρχεται σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αναβαθμίσει τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα της υφιστάμενης διαπραγμάτευσης. Κι αυτό, για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια, σε μια χρονική συγκυρία που κυριαρχεί η αντιπαράθεση ΔΝΤ και ΕΕ με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα που κατά τα φαινόμενα την ξεπερνούν οι εξελίξεις.

Πάντως, πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, που εκ των πραγμάτων και των συνθηκών μετατίθενται, και να έχει κλείσει το πακέτο έως τη σύνοδο του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger