ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :

Written By Ανώνυμος on Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 | 15:10



Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

«Γαλλικά» ακούστηκαν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής όταν ο Δ. Σταμάτης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την εισβολή στο Πεντάγωνο. Η τριπλή πίεση για το Μαξίμου εντός των τειχών.

Ήταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης εκείνος που σήκωσε το τηλέφωνο από το Μαξίμου για να ενημερώσει στο Παρίσι τον Αντώνη Σαμαρά για τα όσα απίστευτα εκτυλίχθηκαν έξω από το Πεντάγωνο με τη «μισή» κατάληψη των συνδικαλιστών των Ναυπηγείων, τα επεισόδια, τη θλιβερή εικόνα του αρχηγού με την… ντουντούκα και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα τάχιστα και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr ο κ. Σαμαράς αντέδρασε με οργισμένο τρόπο απειλώντας Θεούς και Δαίμονες για τη σχεδόν κατάλυση του κράτους από συνδικαλιστές που έπιασαν στον ύπνο και το Πεντάγωνο και την ΓΑΔΑ δημιουργώντας συνθήκες «μπαχαλοποίησης» μέσα στο κεντρικότερο στρατόπεδο της χώρας.

Και πλέον όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν την πρώτη σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά για τη διαχείριση της τριπλής πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση εντός των τειχών:

Κοινωνική αναταραχή: Την έχουν περιγράψει μεγάλα διεθνή έντυπα, σχεδόν την έχουν προβλέψει και η κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει με συνολικό σχεδιασμό για το ενδεχόμενο να απλωθεί ως επιδημία η τακτική των αιφνίδιων καταλήψεων κυβερνητικών κτιρίων. «Είναι η υλοποίηση του σχεδίου Φωτόπουλου» λένε οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού που δεν βλέπουν ευθύνες για τους υπουργούς Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, Π. Παναγιωτόπουλο και Ν. Δένδια.

Στο Μαξίμου, ανησυχούν για την κοινωνική και εργασιακή ειρήνη, ιδιαίτερα ενόψει μέτρων, και εκτιμούν ότι ο έλεγχος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί και να δοθεί η εντύπωση ότι «το κράτος πιάνεται στον ύπνο από μερικές δεκάδες συνδικαλιστές». Το θέμα θα πάρει σύντομα και πολιτικές διαστάσεις αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιχειρηματολογία των προηγούμενων ημερών για "ανατροπή" της κυβερνητικής πολιτικής.

«Δεν θα δεχθούμε καμία παρέκκλιση από τη νομιμότητα» λένε τώρα από την κυβέρνηση αφού όμως οι εικόνες ντροπής έκαναν ήδη τον πρώτο γύρο σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναγνώρισε ότι η αστυνομία… αστόχησε ενώ ο υπουργός Άμυνας με μία τυπική ανακοίνωση –περισσότερο σαν ρεπορτάζ – απέφυγε να μιλήσει για ευθύνες εντός ή εκτός του Πενταγώνου παρά τη χείριστη εντύπωση που δημιούργησε η εικόνα του αρχηγού του στρατεύματος να μιλά με ντουντούκα στους συγκεντρωμένους.

Τριγμοί στην κυβέρνηση λόγω λίστας: Το δεύτερο μέτωπο αφορά στους τριγμούς που παρατηρούνται στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης λόγω της λίστας Λαγκάρντ αλλά κυρίως λόγω των χειρισμών του κ. Βενιζέλου. Στο Μαξίμου τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνοχή της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων.

Πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου. Από τη στιγμή που ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναγνωρίζουν ότι το όλο θέμα ενδέχεται να προκαλέσει καραμπόλες και τριγμούς μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗ.ΜΑΡ. που πλέον έχει μία απολύτως επιθετική στάση απέναντι στον κ. Βενιζέλο.
Ειδικά τώρα που ο κ. Βενιζέλος βάζει ακόμη και… όρους για την ψήφιση των μέτρων προκαλώντας αντιδράσεις (Χρυσοχοϊδης) ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Οι πρώτες συσκέψεις για τη διαχείριση του θέματος σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο θα γίνουν ίσως και σήμερα αφού ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πως με αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για λίστες, φήμες, σενάρια και φοροδιαφυγή, ουδείς μπορεί να πειστεί για την ανάγκη να ψηφιστούν σκληρά μέτρα που θα επιβαρύνουν και άλλο τα συνήθη υποζύγια.

Εμμονή της τρόικας: Απόλυτη είναι η στασιμότητα που παρατηρείται στις συζητήσεις με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν στυλώσει τα πόδια ζητώντας απολύσεις εδώ και τώρα από το δημόσιο και αποφάσεις σοκ στα εργασιακά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Το χάσμα (2,5 δις.) παραμένει μεγάλο, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, οι συζητήσεις έχουν κολλήσει και το ενδεχόμενο να μπει η Ελλάδα σε μία ενδεχόμενη συνολική λύση για την ευρωζώνη σημαίνει επιπλέον χρόνος για την κυβέρνηση Σαμαρά –τον οποίο και δεν έχει.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι αντιφατικά: Ο Πρωθυπουργός από το Παρίσι, μετά την ομιλία του στο συνέδριο για τα 125 χρόνια της International Herald Tribune, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφο στο πάνελ δεν έκρυψε το στόχο της κυβέρνησης για επιμήκυνση και γιατί όχι «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα ο ίδιος ο κ. Ντράγκι είχε πει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» σε αυτήν την προοπτική θεωρώντας την κίνηση αυτή ως… επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα, βάζοντας έτσι «πάγο» στα όποια αισιόδοξα σενάρια είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των πιέσεων που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο και να συνεχιστεί κανονικά η συμμετοχή του Ταμείου στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Όλα αυτά για την κυβέρνηση σημαίνουν ένα και μόνο πράγμα: Καθυστέρηση στη σύνταξη της έκθεσης από την τρόικα και ως εκ τούτου καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ –σενάριο τρόμου για το Μαξίμου και τους σχεδιασμούς που έχει κάνει για την ανακοίνωση πολιτικών ανάπτυξης παράλληλα με την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger