ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Aναβάλλεται η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

Aναβάλλεται η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 | 23:20




Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβαλε επ' αόριστον μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, καθώς οι τόνοι ανεβαίνουν ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την αναχαίτιση από την Τουρκία ενός συριακού επιβατικού αεροπλάνου προερχόμενου από τη Μόσχα.

«Η επίσκεψη αναβλήθηκε, θα συμφωνήσουμε αργότερα νέες ημερομηνίες» δήλωσε ο Πέσκοφ χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους αυτής της απόφασης ούτε την ημερομηνία που είχε αρχικά συμφωνηθεί για την επίσκεψη. Ο ρωσικός Τύπος αναφερόταν σήμερα σε μια επίσκεψη προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία αναβλήθηκε πριν ακόμη αναχαιτιστεί η πτήση Μόσχα-Δαμασκός από τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν έχει δεχθεί ερωτήματα από τη Ρωσία σχετικά με την αναχαίτιση του συριακού αεροπλάνου.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως απαιτεί εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές για την αναχαίτιση αυτή, καθώς η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα ότι έθεσε έτσι σε κίνδυνο ζωές Ρώσων. «Οι τουρκικές αρχές επιτέθηκαν στο πλήρωμα πριν επιτρέψουν στο αεροπλάνο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Άγκυρας» κατήγγειλε η διευθύντρια της εταιρείας Syrian Air χωρίς να διευκρινίσει τη φύση της «επίθεσης».

Η Ρωσία απαιτεί εξηγήσεις από την Άγκυρα μετά την αναχαίτιση, χθες βράδυ στην Τουρκία, συριακού επιβατικού αεροπλάνου, η οποία «έθεσε σε κίνδυνο» Ρώσους επιβάτες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία απαιτεί από τις τουρκικές αρχές εξηγήσεις για τους λόγους παρόμοιων ενεργειών εκ μέρους των τουρκικών αρχών» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως «η αναχαίτιση του αεροπλάνου από καταδιωκτικά έθεσε σε κίνδυνο τους επιβάτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν 17 Ρώσοι πολίτες».

Το υπουργείο προσθέτει ότι οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε ρωσικό διπλωματικό προσωπικό πρόσβαση στους 17 Ρώσους πολίτες που επέβαιναν στο αεροπλάνο στη διάρκεια των οκτώ ωρών που αυτό κρατήθηκε λόγω υποψιών ότι μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο υπουργός Μεταφορών της Συρίας κατηγόρησε την Τουρκία σήμερα για «αεροπειρατεία» ύστερα από το επεισόδιο με το συριακό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο υποχρεώθηκε από τουρκικά μαχητικά να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας προερχόμενο από τη Ρωσία και κατευθυνόμενο προς τη Δαμασκό, μετέδωσε η τηλεόραση του Λιβάνου al-Manar.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Μαχμούντ Σαϊντ σύμφωνα με τις οποίες η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «αεροπειρατεία η οποία αντιβαίνει των ισχυόντων κανονισμών της Πολιτικής Αεροπορίας».

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υποψιάζονται πως το αεροσκάφος μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και κατέσχεσαν μέρος του φορτίου του.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται δραματικά, και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τάνερ Γιλντίζ, η Συρία έχει διακόψει εδώ και μία εβδομάδα τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία.»Η Συρία διέκοψε την εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία εδώ και μία εβδομάδα» είπε προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναλάβει τις εξαγωγές εάν το ζητήσει η Δαμασκός.

Το τουρκικό πυροβολικό βάλλει εδώ και μία εβδομάδα εναντίον του συριακού εδάφους, σε απάντηση της εκτόξευσης οβίδων κατά μεθοριακού τουρκικού χωριού από τη Συρία.

Eπιβάτες και πλήρωμα ξυλοκοπήθηκαν από τις τουρκικές αρχές

Διαστάσεις παίρνει το επεισόδιο με το συριακό επιβατικό, καθώς επιβάτες του κατήγγειλαν ότι οι τουρκικές αρχές ξυλοκόπησαν μέλη του πληρώματος αλλά και δύο επιβάτες, για να τους αναγκάσουν να υπογράψουν ότι «επρόκειτο για αναγκαστική προσγείωση». Το παράδοξο είναι πως το γεγονός, αποκαλύπτει η «Χουριέτ», από την ιστοσελίδα της.

Το Α-320 της πτήσης Μόσχας-Δαμασκού υποχρεώθηκε να προσγειωθεί επειδή οι τουρκικές αρχές υποψιάζονταν ότι μετέφερε οπλικά συστήματα στη Συρία. Τα έγγραφα που υποχρεώθηκαν να υπογράψουν δύο μέλη του πληρώματος και δύο επιβάτες, ανέφεραν ότι τουρκικά μαχητικά δεν είχαν ανάμειξη στο θέμα της «αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους».
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger