ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » 8ετής επιμήκυνση και αναστολή

8ετής επιμήκυνση και αναστολή

Written By Greekznews 1 on Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012 | 08:50

Καλά μαντάτα για τους δήμους που έχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Κατά οχτώ χρόνια παρατείνεται ο χρόνος αποπληρωμής δανείων των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστα Ασκούνη και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, με θέμα την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των δήμων.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση, το υπουργείο Οικονομικών, προχωρά πρώτον, στην κατάθεση τροπολογίας για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων κατά 8 έτη. Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιφέρει μειώσεις στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των ΟΤΑ, κατά μέσο όρο, της τάξης του 42% και αυξάνει έμμεσα τις αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, χορηγείται περίοδος χάριτος έως 2 ετών εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι και μειώνεται το επιτόκιο των συναφθέντων δανείων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή από 6,06% στο 5,56%, Η τροπολογία παραδόθηκε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης προς διαβούλευση ώστε μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στην Βουλή.

Δεύτερον, αναστέλλει, για το μήνα Οκτώβριο, την παρακράτηση των τοκοχρεολυσίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δήμους των οποίων η μηνιαία παρακράτηση υπερβαίνει το 35% του αποδοτέου ποσού της τακτικής χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με κατάσταση του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά 71 Δήμους και το ύψους του ποσού ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Τρίτον, διαθέτει σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, για δεύτερη φορά εφέτος, 35 εκατ. ευρώ ως μέρος της 4ης δόσης των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τους δήμους. Το ποσό διατίθεται μαζί με την τακτική επιχορήγηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όπως ζήτησε η ΚΕΔΕ στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Τέταρτον, αποδίδει, με την πιστή υλοποίηση του Προϋπολογισμού, σταθερά, τακτικά και προκαταβολικά, έναντι των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, μηνιαίως 188 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη η σχετική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος δόθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημείωσε ότι « η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης αναλαμβάνοντας, όπως όλοι μας, τα βάρη που της αντιστοιχούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης».

Ωστόσο άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για νέες περικοπές στους δήμους καθώς όπως είπε η Κυβέρνηση «γνωρίζει όμως και τα σημαντικά περιθώρια συμβολής της στη μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας που έχει ξεκινήσει.

Προς την κατεύθυνση αυτή κάθε θεσμική ή διοικητική παρέμβασή μας, υφιστάμενη ή μελλοντική, επιδιώκει όχι μόνο τον εξορθολογισμό, αλλά και τη διοχέτευση κάθε ευρώ που εξοικονομείται σε πολιτικές που στηρίζουν την κοινωνία και ενδυναμώνουν την τοπική οικονομία.

Στην προσπάθεια αυτή εκτιμώ ότι είμαστε όλοι μαζί, Κεντρική Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger