ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Αντιδράσεις κομμάτων για τον Προϋπολογισμό του 2013

Αντιδράσεις κομμάτων για τον Προϋπολογισμό του 2013

Written By Ανώνυμος on Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012 | 01:50




Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του, σχετικά με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή αναφέρει ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2013 κατατίθεται σε μία περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα την ολοκληρωτική διάλυση της ελληνικής οικονομίας και την ισοπέδωση της κοινωνίας, δηλαδή το πακέτο των 13,5 δισ.

Το σχόλιο συνεχίζει:

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους θεωρούνται από την κυβέρνηση ως μέρος της λύσης σε μία κρίση που έχει επιδεινωθεί δραματικά από την ίδια την πολιτική λιτότητας. Προσπαθούν δηλαδή να σβήσουν τη φωτιά ρίχνοντας έναν κουβά με πετρέλαιο.
Το Προσχέδιο είναι ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας. Πιο συγκεκριμένα:

Αναμένεται συνέχιση της βαθιάς ύφεσης και για το 2013 ύψους 3,8% του ΑΕΠ. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, η πρόβλεψη για την ύφεση ήταν της τάξης του 2,5%, ενώ αυτή σήμερα προσεγγίζει το 7%. Με μέτρα λιτότητας ύψους 7,8 δις ευρώ, η ύφεση αναμένεται πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ, πέραν του ότι κρίνεται δύσκολη λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα μέτρα της κυβέρνησης, θα είναι αποτέλεσμα της σφαγής των μισθών και των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, των απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και της κοινωνικά βάρβαρης φοροεπιδρομής σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους.

Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα, ακόμα μια χρονιά η ελληνική κυβέρνηση θα «κηρύξει τον πόλεμο» στη φοροδιαφυγή, και ακόμα μια χρονιά θα τρέξει να καλύψει την αποτυχία της αυτή, λεηλατώντας τους ευσυνείδητους φορολογούμενους. Ακόμα μια χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ, ταυτόχρονα, θα καταργήσει κάθε ρύθμιση για αφορολόγητο, θα εκτινάξει τη φορολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα αυξήσει τα εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς διάλυσης της οικονομίας, η κυβέρνηση Σαμαρά προχωράει σε επιπλέον περικοπές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που θα μπορούσε να στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 179,3%, και μάλιστα μετά την «ιστορική», κατά τον κ. Βενιζέλο, συμφωνία για το PSI, καταδεικνύει ότι πραγματικός στόχος της μνημονιακής πολιτικής δεν είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά η φτωχοπόιηση της ελληνικής κοινωνίας και η δημιουργία στρατιών χαμηλόμισθου εργατικού προσωπικού. Παράλληλα, τα 11,7 δις που θα πρέπει να πληρωθούν ως τόκοι το 2013, καθιστούν την ελληνική οικονομία δέσμια των δανειστών.

Ο Προϋπολογισμός του 2013 είναι πλήρως ενταγμένος στο πρόγραμμα καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και για αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει και αυτή την κρίσιμη μάχη, αγωνιζόμενος για ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα έχει ως επίκεντρο της ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών.

Oι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν λόγο για «ταφόπλακα» στις προοπτικές της χώρας και της κοινωνίας:
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, δεν μπορούμε να το πάρουμε τοις μετρητοίς, αν κρίνουμε την τύχη των τριών προηγούμενων μνημονιακών ετών με τις συνεχείς αναθεωρήσεις που ακολούθησαν. Στα περιεχόμενα του περιγράφεται η ίδια αδιέξοδη πολιτική, με τη συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση, τον εκτροχιασμό στο λόγο χρέους/ΑΕΠ, την κατάρρευση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εξ ίσου με το περσινό προσχέδιο εμφανίζονται υποτιμημένες οι προβλέψεις για την ανεργία και άλλους κρίσιμους δείκτες ενώ, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο υπουργός, δεν μπορούν για την ώρα να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των νέων μέτρων. Παραλείπεται φυσικά η περιγραφή της κατάστασης στην κοινωνία, αφού οι συνέπειες της εντεινόμενης φτωχοποίησης και πολλές είναι και ανυπολόγιστες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν τη λογική αυτού του προϋπολογισμού, ως ταφόπλακα για τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα της χώρας και της κοινωνίας».

Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger