ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Fitch: Παραμένει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Fitch: Παραμένει μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Written By Ανώνυμος on Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 | 05:00



Η βιωσιμότητα του χρέους απέχει μακράν από το να θεωρείται διασφαλισμένη, και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί ανοδικά το 2013-2014, προειδοποιεί η Fitch.

Το φάσμα μιας αποχώρησης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση έχει υποχωρήσει, εξακολουθεί όμως να αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο, και εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, υπογραμμίζει ο οίκος.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ έχει βγει εκτός πορείας, ενώ απαιτούνται επειγόντως αποφάσεις για το πακέτο νέων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013-2014.

Η Fitch δεν αναμένει να υπάρξει απόφαση για την επανεκκίνηση του προγράμματος χορήγησης των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το PSI έχει μειώσει την ονομαστική αξία του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 110 δισ. ευρώ, έχει μειώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του δημόσιου και εξωτερικού χρέους και έχει «φρενάρει» την αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2012. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι περαιτέρω μειώσεις στο ονομαστικό ΑΕΠ σημαίνουν πως ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα αρχίσει και πάλι να κινείται ανοδικά το 2013-2014.

Όπως αναφέρει η Fitch, η προοπτική ανάπτυξης στην Ελλάδα πριν το β΄εξάμηνο του 2014 φαίνεται ιδιαίτερα απομακρυσμένη. Η εσωτερική υποτίμηση εξελίσσεται, αλλά δεν μεταφράζεται σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις δομικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, φέτος αναμένεται ύφεση 7%, το 2013 ύφεση 3% και στασιμότητα το 2014 (0%), ενώ το χρέος αναμένεται να διαμορφωθείφέτοςστο 164,9% του ΑΕΠ, στο 176,2% το 2013 και στο 180,2% το 2014. 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger