ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Κ.Μίχαλος: Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μόνο εντός του ευρώ

Κ.Μίχαλος: Η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μόνο εντός του ευρώ

Written By Ανώνυμος on Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 | 09:00

"Η έλλειψη ρευστότητας έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο σύνολο της αγοράς. Το στοιχείο της πίστης, που είναι η βάση της...
επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχει σχεδόν εκλείψει. Οι επιχειρήσεις έχουν πάψει να εμπιστεύονται η μια την άλλη και οι συναλλαγές δυσχεραίνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Αυτή η τριπλή κρίση ζήτησης, δανεισμού και πίστης, οδηγεί σε αδιέξοδο ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να βλέπουμε καθημερινά λουκέτα, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και αρνητικές επενδύσεις".

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κ. Μίχαλος, στο συνέδριο "Capital and vision", επαναλαμβάνοντας τη θέση του, ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει οικονομικά μόνο εντός του ευρώ. Και για όσο εξακολουθεί να παράγει πρωτογενές έλλειμμα, θα έχει ανάγκη από τα χρήματα των εταίρων της. Γι' αυτό, όπως ανέφερε, δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό μέσο, ώστε να αποτελέσει μέρος της λύσης στην κρίση της ευρωζώνης.

Άμεσος στόχος, πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος, πρέπει να είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Γιατί με τους πόρους αυτούς θα μπορέσει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Θα μπορέσουν να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, αλλά και να αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια και προγράμματα, που μέχρι τώρα παραμένουν ανενεργά.
"Υπό το πρίσμα αυτό, η τακτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα η τήρηση των δεσμεύσεων και άλλο η διαιώνιση συνταγών που έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες και αντιπαραγωγικές" συνέχισε ο κ. Μίχαλος.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, "η προσπάθεια της χώρας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηριχθεί μόνο στις θυσίες εργαζομένων και συνταξιούχων. Δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε μέτρα που παράγουν όλο και βαθύτερη ύφεση, πάγωμα της αγοράς και ανεργία.
Επίσης, επεσήμανε ότι με την πολιτική που έχει εφαρμοστεί ως τώρα, το ελληνικό χρέος δεν έχει καταστεί διαχειρίσιμο. Παρά το PSI και παρά τα επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, παραμένει σε επίπεδα μη βιώσιμα. Εάν δεν υπάρξουν γενναίες πρωτοβουλίες για τη μείωσή του, όλα όσα έχουν γίνει ως τώρα θα ισοδυναμούν με μια «τρύπα στο νερό».

Ο κ. Μίχαλος τόνισε, ότι βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη μια διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης. Όμως πέραν αυτών που διεκδικούμε από τους εταίρους μας, θα πρέπει να δώσουμε επιτέλους έμφαση και στο τι πρέπει να γίνει από εμάς.

Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει άμεσα πολιτικές οι οποίες, όχι μόνο θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της, αλλά θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Θα βοηθήσουν στη σταδιακή βελτίωση της ζοφερής πραγματικότητας που επικρατεί στην αγορά και την κοινωνία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας πολιτικής, όπως είπε, είναι η επιτάχυνση της εκκαθάρισης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, από τις οποίες το κράτος προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για την είσπραξη των βεβαιωθέντων προστίμων, που σήμερα ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ περίπου, αλλά για την πάταξη του παρεμπορίου, που στερεί περί τα 6 δισ. ευρώ σε φόρους από τα δημόσια ταμεία.

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελέσει η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και της κατάργησης άχρηστων και ζημιογόνων δημοσίων οργανισμών.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, όπως:

•η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% και η διατήρησή του σε αυτό το επίπεδο για τουλάχιστον μια πενταετία, ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις.
•η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, καθώς και σε κλάδους με στρατηγικό ρόλο για την ανάπτυξη.
•η κατάργηση του ΚΒΣ και την αντικατάστασή του με ένα σύγχρονο, απλό και λειτουργικό σύστημα.
•η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, με εκσυγχρονισμό νομοθετικών πλαισίων και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.
•η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, με στόχο να στηριχθεί η οικονομία ειδικά στην Περιφέρεια.
•η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, με έμφαση σε εξωστρεφείς κλάδους και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
•η προσέλκυση επενδύσεων, για την αξιοποίηση των εκτάσεων στο Ελληνικό, στο Βοτανικό και στο Φαληρικό Όρμο
•η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης και αξιοποίησης για τις μαρίνες, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας.
"Στα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν ήδη αναλύσεις που κάνουν – έστω και επιφυλακτικά – λόγο για την αρχή του τέλους στην κρίση της ευρωζώνης. Ελπίδα όλων μας είναι αυτές οι προσδοκίες να επιβεβαιωθούν. Το ζητούμενο είναι, μέχρι τότε, να έχει τεθεί σε πορεία αποκλιμάκωσης και η ελληνική κρίση" κατέληξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger