ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Συρία: Μαίνονται οι μάχες στο Χαλέπι

Συρία: Μαίνονται οι μάχες στο Χαλέπι

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 | 07:00



Οι δυνάμεις της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο της Αρκούμπ, μιας μεγάλης συνοικίας στην πόλη Χαλέπι, που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη σύρραξη στη χώρα, όπου η κατάσταση παραμένει απελπιστική έπειτα από 18 μήνες βίας, ενώ το συριακό αναμένεται να κυριαρχήσει σήμερα στη συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι, μετά την επιστροφή του από τη χώρα, εκτίμησε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σοβαρή» κι επιδεινώνεται καθημερινά:

«Δεν προβλέπεται πρόοδος σήμερα ή αύριο» στις προσπάθειες να εξευρεθεί μια λύση στη σύρραξη, είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι εντείνεται η κρίση επισιτισμού στη Συρία και ότι οι φυλακισμένοι και οι αιχμάλωτοι στη χώρα υφίστανται «μεσαιωνικές μορφές βασανιστηρίων», σκιαγραφώντας με απαισιόδοξο τόνο την κατάσταση στο πεδίο.

Στην 67η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που άρχισε σήμερα, παρόντων δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περιλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται ότι η Συρία θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα, την ώρα που η σύρραξη στο εσωτερικό της εκτιμάται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29.000 ανθρώπους.

Δεν αναμένεται πάντως να ληφθεί κάποια σημαντική απόφαση αφού στο Συμβούλιο Ασφαλείας η πλήρης διάσταση απόψεων των Δυτικών κρατών με τη Ρωσία και την Κίνα παραμένει.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν είπε ότι η συριακή κρίση αποτελεί «μια καταστροφή για την περιφέρεια με επιπλοκές παγκόσμιας εμβέλειας», και κάλεσε να αναληφθεί δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η κρίση στη Συρία «[ε]ίναι μια σοβαρή και εντεινόμενη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια που απαιτεί την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο Μπαν. «Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται καθημερινά (. . .) η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοήσει το γεγονός ότι η βία ξεφεύγει από κάθε έλεγχο», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζοντας πως συνεχίζουν να διαπράττονται «θηριώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (. . .) από την κυβέρνηση αλλά επίσης και τις ομάδες της αντιπολίτευσης».

Στην ίδια τη Συρία τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σήμερα, περιλαμβανομένου ενός μικρού κοριτσιού, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής διαθέσιμο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του Κατάρ στο μεταξύ κάλεσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη Συρία και να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εντός της συριακής επικράτειας, εάν ο διεθνής απεσταλμένος αποτύχει να επιτύχει κάποια πρόοδο.

Ο πρωθυπουργός Σέιχ Χάμαντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι δήλωσε ότι «πιστεύει πως εντός εβδομάδων θα έπρεπε να έχουμε ένα σχέδιο Β», σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στην οποία τάχθηκε υπέρ της επιβολής απαγόρευσης πτήσεων και της εφαρμογής του μέτρου αυτού, ενώ εκτίμησε πως, παρά τον δισταγμό που εκφράζουν δημόσια δυτικές και αραβικές χώρες, τελικά θα συμμετάσχουν σε αυτό το σχέδιο.

«Πολλές αραβικές χώρες θα συμμετάσχουν και (. . .) επίσης ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν και (. . .) ελπίζω ότι μετά τις εκλογές [του Νοεμβρίου] η αμερικανική κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα αυτό με διαφορετικό τρόπο», είπε, καλώντας να παρακαμφθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Παράλληλα, διέψευσε ότι το Κατάρ εξοπλίζει τους αντάρτες, λέγοντας πως η κυβέρνησή του παρέχει μόνο επιμελητειακή και ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger