ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Την άμεση ενίσχυση του τομέα της κτηνοτροφίας έθεσε στην ΕΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Την άμεση ενίσχυση του τομέα της κτηνοτροφίας έθεσε στην ΕΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Written By Greekznews 1 on Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 | 08:10

Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, λόγω της ανόδου σε παγκόσμιο επίπεδο της τιμής των ζωοτροφών, έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Ο κ. Τσαυτάρης έθεσε επίσης το θέμα της στήριξης...
της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Οι παρεμβάσεις του έγιναν στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσαυτάρης τεκμηρίωσε την ανάγκη λήψης άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την υποβοήθηση του πληττόμενου τομέα της κτηνοτροφίας από την ξαφνική άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο της τιμής των ζωοτροφών, η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψή τους δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης του τομέα.

Ειδικότερα, ζήτησε:

Την προβλεπόμενη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων «de minimis» για τους κτηνοτρόφους ώστε να ανταπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Την εξασφάλιση πρόσβασης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. που έχει συσταθεί για έκτατες περιστάσεις όπως αυτή της απότομης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών

Την ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών από το 2013 με ένα κατ αποκοπή ποσό, ώστε να ενθαρρυνθεί η αύξηση των εκτάσεων, που καλλιεργούνται με ψυχανθή για παράγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και να μετριασθεί η εξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια η τιμή της οποίας διπλασιάσθηκε. Η ενίσχυση αυτή θα είναι ανάλογη της ενίσχυσης που προβλεπόταν για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών έως το 2008 άρθρο 88, τον κανονισμό ΕΚ 1782/2003.

Τη θέσπιση κινήτρων για καλλιέργεια ψυχανθών και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής διάστασης και των φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων που ενισχύονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τέτοιο κίνητρο αποτελεί μια πρόσθετη πληρωμή για τις καλλιεργούμενες με ψυχανθή εκτάσεις, στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ, που είναι επί του παρόντος υπό συζήτηση.

Κάθε άλλο μέτρο που θεωρείται κατάλληλο από την Επιτροπή, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση του τομέα της κτηνοτροφίας και των αγροτών, όπως η ενδεχόμενη αύξηση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2012 πέραν του 50%Τις θέσεις αυτές υποστήριξαν και άλλες χώρες-μέλη, όπως και ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσιόλος, ο οποίος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν όλα τα προτεινόμενα μέτρα στη Διαχειριστική Επιτροπή για να εκτιμηθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης.

Σε σχέση με τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και ειδικότερα για τον κανονισμό της Κοινής Οργάνωσης Αγορών των γεωργικών προϊόντων, ο Επίτροπος, ανέφερε ότι τα εργαλεία που διαθέτουν ήδη οι χώρες για την τη ρύθμιση της αγοράς δηλαδή η παρέμβαση, η ιδιωτική αποθεματοποίηση και οι εξαγωγικές επιστροφές, θα παραμείνουν και στον νέο Κανονισμό, θα αποτελούν όμως εργαλεία για τη διαχείριση της αγοράς και όχι για την κατεύθυνσή της.

Σε ό,τι αφορά στο νέο κανονισμό για την Αγροτική Ανάπτυξη, ο κ. Τσαυτάρης τάχθηκε υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των Περιφερειών της ΕΕ με ευελιξία στον τρόπο εφαρμογής του «συντονισμού ακριβείας» κατά τον καθορισμό των περιοχών με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα, σχετικά με τους δείκτες και το ποσοστό αναφοράς που λαμβάνονται υπόψη στην αντίστοιχη μεθοδολογία.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα κατώφλια συντονισμού ακριβείας στη βάση ενός ευρωπαϊκού μέσου όρου δεν είναι σωστή προσέγγιση για την ταξινόμηση των περιοχών και τάχθηκε υπέρ των εθνικών ή ακόμη και περιφερειακών μέσων όρων.
sofokleous10.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger