ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Ο πράκτορας που μίσησα

Ο πράκτορας που μίσησα

Written By Ανώνυμος on Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 | 18:10




Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται και πάλι στη ρωσική Δικαιοσύνη, που μέσα σε τόσο μικρό διάστημα καλείται να δικάσει και πάλι υπόθεση χουλιγκανισμού, με κατηγορούμενο αυτήν τη φορά έναν από τους πιο επιφανείς πολίτες της, τον βαθύπλουτο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ.

Πριν από λίγο καιρό με την ίδια κατηγορία έστειλε στη φυλακή τρία από τα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot, επειδή με τα τραγούδια τους στρέφονται ενάντια στην πολιτική του Πούτιν και της Εκκλησίας που τον στηρίζει ανοιχτά. Τώρα, ένας άλλος πολέμιος του Πούτιν ετοιμάζεται να κάτσει στο σκαμνί για να δικαστεί για χουλιγκανισμό, όπως ακριβώς αναφέρεται στο κατηγορητήριο, κινδυνεύοντας να βρεθεί στη φυλακή μέχρι και για πέντε χρόνια σύμφωνα με την προβλεπόμενη ποινή.

Η γροθιά που έδωσε στο πρόσωπο του συνομιλητή του Σεργκέι Πολόνσκι ακριβώς πριν από έναν χρόνο, όταν διαφώνησαν έντονα στη διάρκεια ενός τηλεοπτικού σόου με θέμα συζήτησης τη διεθνή κρίση και τη θέση της Ρωσίας σε αυτήν, χαρακτηρίστηκε τότε από τον Πούτιν πράξη χουλιγκανισμού. Στο κατηγορητήριο που σχηματίστηκε πριν από λίγες ημέρες εναντίον του Λεμπέντεφ αναφέρεται ακριβώς αυτή η κατηγορία, γι’ αυτό και ο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ υποστηρίζει ότι η δίωξή του είναι καθαρά πολιτική.

Είναι γνωστές οι θέσεις του απέναντι στην πολιτική Πούτιν και, μάλιστα, μέχρι το 2007 ήταν μέλος της ρωσικής αντιπολίτευσης και μέλος του Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αλλά αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό.


ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ KGB
Ο 52χρονος μεγιστάνας, ο οποίος υπήρξε επίσης πράκτορας της KGB όπως και ο Πούτιν, είναι αυτοδημιούργητος και ανήκει στο ρωσικό λόμπι με μια περιουσία που ξεπερνάει το 1,1 δισεκατ. δολάρια. Είναι ο 86ος πιο ππλούσιος άνθρωπος της Ρωσίας σύμφωνα με το «Forbes» και ο βασικός χρηματοδότης της ρωσικής εφημερίδας «Novaya Gazeta», η οποία ανήκει σε εκείνη τη μερίδα του Τύπου που «χτυπάει» την πολιτική του Πούτιν. Παράλληλα, του ανήκουν και δύο μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, η «Evening Standard» και η «Independent».

Ο γιος του, ο Εβγένι Λεμπέντεφ, ένας από τους πιο κοσμικούς τύπους της λονδρέζικης κοινωνίας και γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Evening Standard», μίλησε για σκευωρία εις βάρος του πατέρα του και χαρακτήρισε την κατηγορία του χουλιγκανισμού «εξαιρετικά δυσανάλογη απάντηση» εκ μέρους της αντίπαλης πλευράς. Με την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου οι ρωσικές αρχές έκαναν σαφές στον Λεμπέντεφ ότι δεν του επιτρέπεται να φύγει από τη χώρα του. Μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι ο χουλιγκανισμός του έχει ως κίνητρο θρησκευτικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους. Γι’ αυτό και ο διεθνής Τύπος μιλά για ένα «copy-paste» κατηγορητήριο, σαν εκείνο του συγκροτήματος Pussy Riot!

«H φωνή της κριτικής του Κρεμλίνου», όπως αποκαλεί τον εαυτό του ο Λεμπέντεφ, θέλουν να σωπάσει, ισχυρίζεται ο ίδιος και λέει ανοιχτά ότι όλα αυτά είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τον εξοντώσει και οικονομικά, και να τον κάνει να κλείσει τις επιχειρήσεις του. «Το κατηγορητήριο είναι κατασκευασμένο. Δεν είναι μόνο κατασκευασμένο. Εδώ μιλάμε για κανονική εφεύρεση» είπε ο δικηγόρος του Ρώσου μεγιστάνα Χένρι Ρέζνικ σε δηλώσεις του στη «Novaya Gazeta». «Φτιάχτηκε με απώτερο σκοπό να αναγκάσουν τον Αλεξάντερ Λεμπέντεφ να φύγει από τη χώρα».


Πάμπλουτος και με πολλά «πλοκάμια»
Ο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ έχει επιχειρήσεις εκτός Ρωσίας αλλά ζει μόνιμα στη Μόσχα με τη σύζυγό του. Εκτός από την καριέρα ως πράκτορας της KGB, στο βιογραφικό του αναφέρονται και άλλα, όπως σπουδές στην επιστήμη των Τεχνών και στις Διεθνείς Σχέσεις. Θεωρείται ένας από τους ισχυρούς των ΜΜΕ παγκοσμίως, όμως οι επιχειρήσεις του απλώνονται και πέρα από τον Τύπο.

Ο Λεμπέντεφ έχει την τράπεζα National Reserve Bank στη Μόσχα και ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κριμαία. Και η τράπεζα και το ξενοδοχείο ερευνήθηκαν εξονυχιστικά πέρυσι, αμέσως μετά την κατάθεση μήνυσης από τον δαρμένο συνομιλητή του Σεργκέι Πολόνσκι.

Ο 52χρονος μεγιστάνας κατέχει ακόμη το 15% της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot, καθώς και τεράστιες εκτάσεις τις οποίες εκμεταλλεύεται για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Είναι ο βασικός χρηματοδότης του ιδρύματος Raisa Gorbachev, το οποίο στηρίζει οικονομικά παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger