ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Η τρόικα πιέζει ώστε να μειωθεί η αποζημίωση της απόλυσης

Η τρόικα πιέζει ώστε να μειωθεί η αποζημίωση της απόλυσης

Written By Greekznews 3 on Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012 | 20:40
«Ανοικτό» κρατά η τρόικα το ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο πλαίσιο της προοπτικής της μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις.

Μολονότι διακόπηκε -με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού- η συνέχιση της απ' ευθείας διαπραγμάτευσης με την τρόικα τόσο του ζητήματος των αποζημιώσεων όσο και του ελαστικού ωραρίου και της απασχόλησης την έκτη ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή (το συγκεκριμένο θέμα, όπως είναι γνωστό, έχει παραπεμφθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης), σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα διακινήθηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο συγκριτικά στοιχεία με τον χρόνο προειδοποίησης και το ύψος των αποζημιώσεων που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μεγάλη απόκλιση», τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας ότι «παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στο καθεστώς των αποζημιώσεων». «Αν όχι μαζί με το πακέτο των περικοπών των 11,7 δισ. ευρώ, ενδεχομένως να γίνει παρέμβαση μέσα στο 2013, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που θα υπαγορεύει η τρόικα με την Έκθεση Αξιολόγησης» συμπληρώνουν.

Ο χρόνος προειδοποίησης στο στόχαστρο

Οι αλλαγές στις αποζημιώσεις είτε θα αφορούν στον χρόνο προειδοποίησης που θεωρείται υψηλός -με δεδομένο το γεγονός ότι μόνο μέσω της προειδοποίησης μειώνονται κατά 50% τα ποσά- είτε και στο ύψος των αποζημιώσεων, που, όμως, «σκοντάφτει» στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ελλειμματικό σύστημα προστασίας των απολυομένων, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Τι ισχύει, όμως, σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Στη Γαλλία ο χρόνος προειδοποίησης είναι 1 έως 2 μήνες και η αποζημίωση έως 5,3 μισθοί.

Στην Ουγγαρία ο χρόνος προειδοποίησης είναι 1 έως 3 μήνες και η αποζημίωση 1-6 μισθοί.

Στην Ισπανία ο χρόνος προειδοποίησης είναι 1,5 μήνας και η αποζημίωση έως 12 μισθοί.

Στην Πορτογαλία ο χρόνος προειδοποίησης είναι τουλάχιστον από ½ έως 2,5 μήνες.

Στην Κύπρο ο χρόνος προειδοποίησης δεν ξεπερνά τους 2 μήνες και η αποζημίωση τους 14 μισθούς.

Στη Γερμανία τέλος, ο χρόνος προειδοποίησης μπορεί να φθάσει μέχρι τους 7 μήνες και η αποζημίωση τους 10 μισθούς.


Πηγή: Ημερησία
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger