ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Δήλωση Παπακωνσταντίνου για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Δήλωση Παπακωνσταντίνου για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Written By Ανώνυμος on Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 | 08:00


Με αφορμή τα όσα γράφονται σε ΜΜΕ και την έρευνα που έχει ζητήσει ο οικονομικός εισαγγελέας για τη λίστα με Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις Ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης διερευνούσε τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ελβετικές αρχές για την απόδοση φόρου στο σύνολο των ελληνικής προέλευσης καταθέσεων, διαπραγμάτευση που συνεχίστηκε και μετά την αποχώρησή μου από το Υπουργείο και δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών, και παρά τις σοβαρές αντιστάσεις που υπήρξαν, προχώρησαν σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων, που δεν υπήρχαν μέχρι τότε, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τον εντοπισμό των κρυμμένων εισοδημάτων και την ανάδειξη όσων πλούτιζαν σε βάρος των φορολογουμένων πολιτικών. Σε αυτό το πλαίσιο:

Θεσπίστηκε ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα και ενισχύθηκε με όλες τις απαιτούμενες εξουσίες για την εξυπηρέτηση του διευρυμένου ρόλου του
Ποινικοποιήθηκε η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και η απόκρυψη συναλλαγών, που αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες της φοροδιαφυγής
Φορολογήθηκαν οι εξωχώριες εταιρείες (offshore), συνήθη οχήματα μεγάλης φοροδιαφυγής, με αποτρεπτικό συντελεστή, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές
Ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι υπάλληλοι της απέκτησαν προανακριτικές αρμοδιότητες.
Σχεδιάστηκαν οι πρώτες διασταυρώσεις στοιχείων τόσο για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, όσο και για τον εντοπισμό πηγών αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τις οποίες προέκυψαν και τα πρώτα απτά αποτελέσματα στην είσπραξη.
Διευκολύνθηκαν οι δυνατότητες αναγκαστικής είσπραξης με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων.
Δημιουργήθηκαν πρότυπες δομές υπό την μορφή Ομάδων Εργασίας, για την ανάπτυξη ειδικών πολιτικών και διαδικασιών στους τομείς της Είσπραξης Οφειλών, του ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και των Μεγάλων Επιχειρήσεων, της φορολογικής συμμόρφωσης. Οι έκτακτες αυτές δομές στη συνέχεια εντάχθηκαν στην Κεντρική Διοικητική Υπηρεσία του Υπουργείου.
Ξεκίνησαν όλες οι εργασίες αναβάθμισης και διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου (νέο taxis-net, ELENXIS, ICIS) που σήμερα βαίνουν προς ολοκλήρωση και αποσκοπούν στην καλύτερη εποπτεία και έλεγχο των φορολογουμένων και των υπηρεσιών.
Θεσμοθετήθηκαν μείζονες θεσμικές αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης φορολογικών και τελωνειακών διαφορών από τα διοικητικά δικαστήρια.
Όλος ο σχεδιασμός αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φορολογικού μηχανισμού. Οι προσπάθειες λοιπόν από συγκεκριμένους ανθρώπους που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη θα πέσουν για μία ακόμα φορά στο κενό.

Με την ευκαιρία πάντως και της διερεύνησης αυτή της υπόθεσης θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε και την πορεία διαλεύκανσης σειράς φορολογικών υποθέσεων που βρίσκονται στη δικαιοσύνη".


              
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger