ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Άγριος «καπνός» εξολοθρεύει τα παράσιτα

Άγριος «καπνός» εξολοθρεύει τα παράσιτα

Written By Ανώνυμος on Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 | 11:40

Το άγριο φυτό Nicotiana attenuata έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο για την προστασία του από τις προνύμφες (κάμπιες) που παρασιτούν στα φύλλα του.

Φυτοβιολόγοι του ινστιτούτου Max-Planck με αντικείμενο τη χημική οικολογία αποκάλυψαν ότι το φυτό προσφέρει στις κάμπιες ένα μοιραίο γλυκό έδεσμα που αδυνατούν να αρνηθούν.

Το σακχαρούχο διάλυμα περιέχει ουσία που απελευθερώνεται ως οσμή από την κάμπια κατά τη χώνεψη και προσελκύει μυρμήγκια, τα οποία σπεύδουν να μεταφέρουν την κάμπια-εξαίρετη λιχουδιά στη φωλιά τους. Η κολλώδης αυτή σακχαρούχος ουσία εκκρίνεται από αδενικά τριχίδια των φύλλων του φυτού.

Είναι γνωστό ότι τριχίδια και έκκριμα είναι τα φυσικά και χημικά όπλα των φυτών για την προστασία τους από τα έντομα που παρασιτούν σ’ αυτά.

Έκπληξη πάντως προκάλεσε στους ερευνητές το γεγονός ότι σε ορισμένες προνύμφες, όπως αυτές του είδους Manduca sexta, το σακχαρούχο διάλυμα δεν προξενεί βλάβες.

Μελέτησαν λοιπόν τις χημικές διεργασίες στον οργανισμό τους μετά τη λήψη της γλυκιάς τροφής και διαπίστωσαν ότι η οσμή του σώματος και των περιττωμάτων τους αλλάζει δραματικά.

Η αλλαγή της μυρωδιάς, όπως σημειώνουν, είναι αντίστοιχη με αυτή που σημειώνεται στον άνθρωπο μετά την κατανάλωση σπαραγγιών.

Διαπίστωσαν πάντως ότι το γεγονός δρομολογεί αρνητικές εξελίξεις, καθώς από την οσμή ελκύονται ορισμένα παρασιτικά υμενόπτερα, με αποτέλεσμα οι κάμπιες γρήγορα να γίνονται θύματά τους.
scienceillustrated.gr
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger