ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία

Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία

Written By Greekz News on Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 | 00:10Στις 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην ισπανική περιφέρεια που αναμένεται να λάβουν την μορφή δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση της περιοχής. Την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών έκανε ο πρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης, συντηρητικός ηγέτης Αρτούρ Μας στο τοπικό κοινοβούλιο.

Με την ανακοίνωσή του αυτή ο Μας εγκαινίασε την πρώτη ημέρα του διαλόγου για την γενική πολιτική στην Καταλονία, λίγες στιγμές με την σύνοδο που είχε με την πρόεδρο της τοπικής βουλής Νούρια ντε Τζίσπερτ, την οποία και προϊδέασε για την πρόθεσή του.

Ο καταλανός πρόεδρος υπενθύμισε την πολυπληθή διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, εξ αφορμής της Ντιάδα (εθνικής εορτής της Καταλονίας, στις 11 Σεπτεμβρίου), την οποία χαρακτήρισε «μεγίστη πράξη πίστης στην Καταλονία) και τόνισε πως πλέον εναπόκειται στους πολιτικούς να ερμηνεύσουν τα συμβάντα.

Η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών καθιστά την παρούσα θητεία τη βραχύτερη στην μεταφρανκική κοινοβουλευτική ιστορία της πλούσιας ισπανικής περιφέρειας, που υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης αξιώνει από τη Μαδρίτη ένα ειδικό καθεστώς «δημοσιονομικού συμφώνου» και για ευρύτερη οικονομική αυτονομία, το οποίο θα συνίσταται κυρίως στην απ' ευθείας συλλογή των φόρων από την τοπική κυβέρνηση.

Η αξίωση της κυβέρνησης συναντά όμως την απόλυτη άρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Έτσι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αναμένεται να ασκήσει πίεση στη Μαδρίτη να υποχωρήσει στα αιτήματα της Καταλονία. 
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger