ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Οι Έλληνες θέλουν να κερδίσουν χρόνο, αλλά παίζουν με τη φωτιά

Οι Έλληνες θέλουν να κερδίσουν χρόνο, αλλά παίζουν με τη φωτιά

Written By Ανώνυμος on Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 | 07:30



Την άποψη ότι οι Έλληνες με την τακτική που ακολουθούν επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο, αλλά παίζουν με την φωτιά, εκφράζει ο J. D’Hoore σε ανάλυσή του, η οποία δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες της σημερινής De Tijd υπό τον τίτλο «Το ελληνικό πακέτο διάσωσης ‘ικετεύει’ για περισσότερο χρόνο».

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η Ελλάδα ποντάρει στο ότι η εξαγγελία του πακέτου των μέτρων και μόνο θα είναι αρκετή ώστε η Ευρώπη και ιδίως η Γερμανία, να στέρξουν στο αίτημά της για χορήγηση μιας χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος κατά δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το ‘ατού’ που διαθέτουν οι Έλληνες στην διελκυστίνδα αυτή με την Ευρώπη, είναι ότι εάν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε πτώση και προκηρυχθούν νέες εκλογές, η επικράτηση του Α. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πολύ πιθανή, κάτι που θα έφερνε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την Ευρώπη.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τα τρία κόμματα που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ελλάδα συμφώνησαν για τους βασικούς άξονες του πακέτου διάσωσης και τώρα ‘εκλιπαρούν’ την Ευρώπη να χορηγήσει επιμήκυνση των χρονικών περιθωρίων υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι όλοι πλέον στην Ελλάδα βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης. Τονίζεται ότι ακόμα και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που επί χρόνια ήσαν τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, έχουν συσσωρεύσει χρέη ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Και τούτο διότι έχουν πολλές οφειλές προς τράπεζες από τις οποίες έπαιρναν δάνεια δίνοντας για ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση που λάμβαναν.

Η πρακτική αυτή εκκινούσε από την αφετηρία ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ θα παρέμεναν κυρίαρχα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και ως εκ τούτου θα συνέχιζαν να λαμβάνουν την πλουσιοπάροχη κρατική επιχορήγηση.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ όμως κατέρρευσαν εξαιτίας της κρίσης, με αποτέλεσμα η επιχορήγηση που λαμβάνει να είναι πλέον σημαντικά μειωμένη με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις οφειλές του. Ακόμα και η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει πλέον λιγότερα χρήματα από το κράτος και ως εκ τούτου θεωρείται σίγουρο ότι ένα από τα δύο αυτά κόμματα θα οδηγηθεί οσονούπω σε αναγκαστική στάση πληρωμών, προσθέτει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι παρά το κύμα διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής λιτότητας που σαρώνει την χώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 12 δις ευρώ.

Αφού απαριθμεί αναλυτικά τα μέτρα, ο αρθρογράφος παραπέμπει στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και διαπιστώνει διαφορετικές προσεγγίσεις στο βαθμό που – όπως αναφέρει - ο Φ. Κουβέλης εξακολουθεί, κατά τα φαινόμενα, να έχει επιφυλάξεις για κάποια από τα μέτρα, ενώ και ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι θα παλέψει μέχρι το τέλος για να διασφαλίσει ότι οι περικοπές θα είναι δίκαιες και ότι τα μέτρα θα είναι τα τελευταία.

Ο αρθρογράφος πάντως υποστηρίζει ότι εάν οι Έλληνες επιθυμούν να τους καταβληθεί η επόμενη δόση ύψους 31 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υποβάλουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο στην τρόικα διότι μόνον εάν η τελευταία δώσει το πράσινο φως θα αποφύγουν την χρεωκοπία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, καθώς θεωρείται αρκετά πιθανό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προλάβει να παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων κατά την σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Άγνωστο παραμένει και το πότε το πακέτο θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή, συνεχίζει ο αρθρογράφος, καθώς από τις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη και του Β. Βενιζέλου συνάγεται ότι είναι πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να θελήσει να εξασφαλίσει προηγουμένως απτά ανταλλάγματα υπό τη μορφή μιας επιμήκυνσης του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, τονίζεται ότι το ΔΝΤ διάκειται θετικά, ενώ πληθαίνουν οι φωνές και στην Ευρώπη που τάσσονται υπέρ της ικανοποίησης του ελληνικού αιτήματος.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger