ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Αβλαβής ιός «σβήνει» την ακμή

Αβλαβής ιός «σβήνει» την ακμή

Written By Ανώνυμος on Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 | 02:10



Ενας αβλαβής ιός ο οποίος «κατοικεί» στο δέρμα μας θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή. Αυτό υποστηρίζουν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA) και του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ οι οποίοι ανακάλυψαν πως ο ιός που ανήκει στην οικογένεια των φάγων (ή βακτηριοφάγων) μπορεί να στοχεύει και να «εξολοθρεύει» το βακτήριο που προκαλεί ακμή (Propionibacterium acnes).

11 διαφορετικές υποσχόμενες «εκδοχές»

Συγκεκριμένα οι ερευνητές εντόπισαν 11 διαφορετικές «εκδοχές» ιών στην οικογένεια των φάγων που φάνηκε ότι μπορούν να… κατατροπώσουν την ακμή. Το ζήτημα είναι εάν κάποιος από αυτούς τους ιούς θα μπορούσε να μετατραπεί σε αποτελεσματική θεραπεία και οι ειδικοί έχουν ήδη πιάσει δουλειά στο εργαστήριο προκειμένου να το ανακαλύψουν. Μέχρι στιγμής τα ευρήματά τους δείχνουν προς έναν καλό υποψήφιο.

Σημειώνεται ότι και άλλες ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο μελετούν αυτή τη στιγμή τη δύναμη των φάγων εναντίον της ακμής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τελευταίας μελέτης καθηγητή Ρόμπερτ Μόντλιν «η ακμή ‘πλήττει’ εκατομμύρια άτομα, ωστόσο διαθέτουμε πολύ λίγες θεραπείες εναντίον της οι οποίες είναι ασφαλείς και συγχρόνως αποτελεσματικές. Το να βρούμε έναν ιό ο οποίος με φυσικό τρόπο επιτίθεται στα βακτήρια που προκαλούν ακμή μπορεί να προσφέρει ένα νέο, υποσχόμενο εργαλείο ενάντια στα οργανικά αλλά και συναισθηματικά ‘τραύματα’ που αφήνει πίσω της η σοβαρής μορφής ακμή».

Πώς προκαλείται η ακμή

Η ακμή προκαλείται όταν οι θύλακες των τριχών αποφράσσονται από μια ελαιώδη ουσία που ονομάζεται σμήγμα – το σώμα μας παράγει το σμήγμα προκειμένου να μην γίνονται ξηρά τα μαλλιά και το δέρμα μας. Όταν ένα άτομο εμφανίζει ακμή τα υπό φυσιολογικές συνθήκες «αθώα» βακτήρια όπως το Propionibacterium acnes που ζουν στο δέρμα μπορούν να μολύνουν τους αποφραγμένους θύλακες.

Ωστόσο οι φάγοι φαίνεται ότι μπορούν να εξισορροπήσουν αυτή την κατάσταση, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευση των ειδικών στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας «mBio». Όταν οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το γενετικό υλικό των φάγων, ανακάλυψαν ότι οι ιοί της συγκεκριμένης οικογενείας εκτός του ότι μοιράζονταν το μεγαλύτερο μέρος του γενετικού υλικού τους, παρουσίαζαν πολλά κοινά σημεία - «κλειδιά». Ολοι για παράδειγμα έφεραν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή της ενδολυσίνης – πρόκειται για ένα ένζυμο που καταστρέφει τα βακτήρια διασπώντας τα κυτταρικά τοιχώματά τους.

Υπεροχή έναντι των αντιβιοτικών

Μάλιστα, σε αντίθεση με τα αντιβιοτικά τα οποία σκοτώνουν πολλούς τύπους βακτηρίων - ακόμη και τα «καλά» βακτήρια που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και είναι ευεργετικά για τον οργανισμό - οι φάγοι είναι προγραμματισμένοι να στοχεύουν μόνο συγκεκριμένα βακτήρια.

Η δρ Τζένι Κιμ, διευθύντρια της Κλινικής για την Ακμή, τη Ροδόχρου Ακμή και την Αισθητική στο UCLA που συμμετείχε στη μελέτη σημείωσε ότι «τα αντιβιοτικά όπως η τετρακυκλίνη χρησιμοποιούνται σε τόσο μεγάλο εύρος ώστε πολλά στελέχη του βακτηρίου της ακμής έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα. Την ίδια στιγμή θεραπείες όπως η ισοτρετινοΐνη, παρότι είναι αποτελεσματικές μπορούν να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες. Οι φάγοι υπόσχονται να προσφέρουν μια θεραπεία ‘κομμένη και ραμμένη’ στα μέτρα του κάθε ασθενούς η οποία θα συνδέεται με λιγότερες παρενέργειες».

Πηγή: tovima
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger