ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » «Καμπανάκι» ΟΗΕ για την Υεμένη

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για την Υεμένη

Written By Greekz News on Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 | 03:50


Η Υεμένη ολισθαίνει σε κατάσταση ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους 24 εκατ. κατοίκους της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) στη Γενεύη.

Η αραβική χώρα πλήττεται από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο, καθώς εισάγει σχεδόν όλα τα βασικά διατροφικά είδη, όπως σιτάρι, ζάχαρη κ.ά.

«Η Υεμένη αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση που χειροτερεύει με υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων, αυξανόμενη φτώχεια, κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών, μειωμένους πόρους, εσωτερική σύγκρουση και πολιτική αστάθεια», ανέφερε το WFP.

Σχεδόν τα μισά παιδιά κάτω από 5 ετών στην Υεμένη πάσχουν από καχεξία λόγω του υποσιτισμού. Το Πρόγραμμα ανέφερε πως σχεδιάζει να παράσχει βοήθεια σε 5,5 εκατ. πολίτες της Υεμένης ως τα τέλη του χρόνου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο οικονομικής καταστροφής που επιδεινώνεται από την κατάσταση ασφαλείας, ελπίζει στην βοήθεια δωρητριών χωρών οι οποίες θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η ομάδα των «Φίλων της Υεμένης», πρόκειται να συζητήσει για την κατάσταση στη χώρα εν μέσω των παρεμβάσεων του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και των επιθέσεων της αλ Κάιντα.

Ο Χάντι, που αναμένεται να λάβει μέρος στη σύνοδο, δήλωσε ότι «τρέφουμε μεγάλες ελπίδες για αυτήν», αφού στην διάρκειά της πολλές χώρες «θα ανακοινώσουν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους να βοηθήσουν την Υεμένη να ξεπεράσει τα δεινά που αντιμετωπίζει».

Η Υεμένη έλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου υποσχέσεις περί βοήθειας ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια σύνοδο δωρητών στο Ριάντ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οικονομία της Υεμένης, μιας από τις φτωχότερες αραβικές χώρες, συρρικνώθηκε 10,5% την περασμένη χρονιά, κάτι το οποίο αποδόθηκε στην πολιτική κρίση.

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη διαθέσει 1,4 δισ. δολάρια βοήθειας από τα 3,6 δισ. που είχε υποσχεθεί. Έχει εξάλλου διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Υεμένης για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας, όπως είπε ο Υεμενίτης υπουργός Σχεδιασμού Μοχάμεντ αλ Σαάντι.

«Ελπίζουμε ότι και οι άλλες μοναρχίες του Κόλπου θα ακολουθήσουν και θα ανακοινώσουν στη Νέα Υόρκη συνεισφορές» προς την Υεμένη, πρόσθεσε, καθώς η Σαναά βρίσκεται αντιμέτωπη με πιεστικές οικονομικές ανάγκες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger