ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ :
Home » » Αλ.Τσίπρας: Αναπόφευκτο δεύτερο κούρεμα του χρέους

Αλ.Τσίπρας: Αναπόφευκτο δεύτερο κούρεμα του χρέους

Written By Ανώνυμος on Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012 | 10:30

Την εκτίμηση ότι ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε...
στο Αμβούργο το Ίδρυμα της εφημερίδας Die Zeit

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε κυρίως ότι σκοπός θα πρέπει να είναι να μην χρειαστούν επόμενες αναδιαρθρώσεις και ζήτησε λύση ανάλογη «με εκείνη που συμφωνήθηκε για την Γερμανία στην Διάσκεψη του Λονδίνου, το 1953, όπου εγκρίθηκε διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Γερμανίας, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του κεφαλαίου για μια πενταετία και αποπληρωμή του υπολοίπου σε διάστημα τριακονταετίας, με ρήτρα ανάπτυξης». Επιπλέον επανέφερε την πρότασή του για την διεξαγωγή πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρώπης, «που θα δώσει οριστική λύση προοπτικής και βιωσιμότητας στους λαούς».

Αναφερόμενος στην εφαρμοζόμενη λιτότητα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πολιτική επιλογή, από την οποία κάποιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια» και όχι για «ατύχημα». Παράλληλα ανέφερε ότι όσο αυτή η πολιτική συνεχίζεται, δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική, επομένως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ακόμη όσους, όπως είπε, με ελαφρότητα παίζουν το παιχνίδι με τη φωτιά για το κοινό νόμισμα, ότι «αγνοούν τελείως τις κολοσσιαίες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας πιθανής διάλυσης της ευρωζώνης, από το ντόμινο που θα ακολουθήσει την έξοδο μιας χώρας», ενώ αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να αποτιμήσει το κόστος της αποτυχίας της ευρωπαϊκής ιδέας και πώς μπορεί να αποτιμηθεί η επέκταση της κρίσης από το οικονομικό στο γεωπολιτικό επίπεδο.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας είπε αστειευόμενος προς το ακροατήριο ότι «ελπίζω να διαπιστώσετε ότι δεν είμαι και τόσο επικίνδυνος όσο λένε κάποια ευρωπαϊκά ΜΜΕ». Απευθυνόμενος στον Γερμανό εργαζόμενο, εξέφρασε τον σεβασμό του και τόνισε ότι πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνει για την Ελλάδα δεν φθάνει στον ελληνικό λαό, αλλά πηγαίνει για την σωτηρία των «χρεοκοπημένων τραπεζών» της Ελλάδας και της Ευρώπης. «Δηλαδή, δάνεια αποπληρώνουν δάνεια και αυτό αποτελεί την αρχή ενός φαύλου κύκλου που αποτρέπει την αντιστροφή της βαθιάς ύφεσης και την τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας με μεγάλες επενδύσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε δε από τους Γερμανούς εργαζόμενους «να απαιτήσουν τα χρήματά τους να πιάνουν τόπο και όχι να πηγαίνουν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο».

Ιδιαίτερη βαρύτητα, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση του Γερμανικού Ιδρύματος, έδωσε ο κ. Τσίπρας στο κόστος που έχει η διαρκής ύφεση, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία και την δημοκρατία και έκανε λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή». «Το μνημόνιο είναι το ισοδύναμο της Συνθήκης των Βερσαλλιών ή του μεταπολεμικού σχεδίου Μοργκεντάου. Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα είναι η πολιτική του Χούβερ στις ΗΠΑ και του Μπρύνινγκ στην Γερμανία του '30-'33. Και γνωρίζετε πολύ καλά που οδηγούν αυτές οι πολιτικές» δήλωσε και επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη «τάγματα εφόδου νεοναζιστών στους δρόμους», ενώ περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική μεταφορά της κρίσης από την οικονομία στη δημοκρατία και προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανάληψης της «Βαϊμάρης». Τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η σύγκρουση δεν γίνεται, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν, ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και στον Νότο, αλλά ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και στις δυνάμεις που κερδοσκοπούν σε βάρος τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι ενώ είχε προσκληθεί να επισκεφθεί την γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, προκειμένου να ενημερωθεί για τον τρόπο δράσης της, την τελευταία στιγμή η πρόσκληση ακυρώθηκε. «Ίσως να έφτασε η φήμη του επικίνδυνου πολιτικού της Ευρώπης στην ηγεσία της τράπεζας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Share this post :
 
Support : Creating Website | Panos Mos | "GreekzNews"
Copyright © 2008. "GreekzNews" - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Panos Mos
Proudly powered by Blogger